Napisano 22 Listopad 200717 l Słuchajcie mam raczej głupie pytanie. (zadaje je tu bo w pomocy nie ma takiego zagadnienia jak Fotografia) Czy to możliwe że zdjęcie zapisane w formacie PSD na MACu otwarte na PC w PSie miało gorszą rozdzielczość niż otwarte na platformie które było zapisane?? Ja raczej nie wieże w taka przemianę ale zadaje pytanie bo dostałem zdjęcie od klientki które fotograf zapisywał na MACu i mówił żeby zdjęcie otworzyć też na MACu. Otóż ja nie mam MACa lecz PC i jak otwieram zdjęcie ono jest tragicznie rozmazane jak by ktoś powiększył je z 300%. Fakt że nigdy sie z tym nie spotkałem i raczej stawiam na to że fotograf coś pokręcił zapisując zdjęcie. Ale jeśli ktoś spotkał sie z tym problemem to czy byłby mi w stanie prze konwertować zdjęcie na inny format pliku... np TIFF?? Pozdrawiam i czekam na wasze rady
Napisano 22 Listopad 200717 l co do rozdzialki, to nie powinno byc zmian, jedyne co to przy zapisywaniu tiff'a fotosklep pyta sie o "byte orders" - PC or MAC ale moze tez byc kwestia ze on wlaczyl jakas kompresje ktora przy przenoszeniu pliku z roznych platform sie sypie pzdrw
Napisano 22 Listopad 200717 l sproboj to InDesign albo czegos innego zaimportowac i sprawdz jakosc, sprawdz tez rozmiar pliku.
Napisano 22 Listopad 200717 l Autor Chyba ten fotograf to imbecyl.... właśnie zauważyłem że są mocne ślady JPGa w pliku PSD, co do importów do innych programów wszędzie ten sam problem.... rozmazane przy powiększeniu na 100%. Jestem w trakcie załatwiania nowego pliku, bo innego rozwiązania nie widzę. Dzięki za odpowiedzi :) Pozdrawiam