Napisano 22 Listopad 200717 l Witam. Od niedawna bawie się w 3Ds maxie i naprawdę mnie to wciągneło na dobre. Zrobiłem kilka pierwszych tutoriali i zatrzymałem sie na budynku. Mianowicie nie wiem jak oświetlić przestrzeń. Gdy renderuje jest ciemność. Proszę o pomoc. Ma ktoś może tutoriale dotyczące samochodów i architekuty?
Napisano 23 Listopad 200717 l pokaż scenkę, napisz ustawienia rendera i świateł - bez tego może być trudno. czym renderujesz vray, mental ? używasz GI?
Napisano 23 Listopad 200717 l :;622659']pokaż scenkę, napisz ustawienia rendera i świateł - bez tego może być trudno. czym renderujesz vray, mental ? używasz GI? Na tym etapie nie mam pojęcia o czym mówisz :) mogłbyś mi to wytłumaczyć? co to znaczy GI bo nie kompletnie nie wiem. Renderuje w mental ray'u. Światła nie ustawiałem nic. o to obrazek: http://img150.imageshack.us/img150/8712/beztytuuko1.jpg A przy renderowaniu teraz jest gdy wyłączyłem RGB i zaznaczyłem na czarno białem było widać kontur budynku natomiast teraz nić nie widać i na dodatek wyskakują same errory ech, kolejne sprostowanie. Juz wiem gdzie w mentalu ustawia się opjce oświetlenie ale jakie dobrać wartości. Chciałbym zrobić też tło i gdzieś tak w 3/4 wysokości budynku troche ptactwa. mod edit: proszę edytować posty a nie pisać jeden pod drugim. jeśli oczekujesz od nas pomocy szanuj zasady naszego forum
Napisano 23 Listopad 200717 l wiec teraz ja nie wiem czy rozwiązałeś problem czy nie :P ale wiem ze: 1. temat masz w złym miejscu :P 2. jeśli chcesz coś dodawać to zrób sobie temat w 3d wip i tam rozwijaj. 3. F1 to podstawa.
Napisano 23 Listopad 200717 l GREMTED: rozwiązanie nurtujących cię pytań znajdziesz pod klawiszem F1 (pomoc programu). radzę się z nim zapoznać i zaprzyjaźnić. wiele razy uratuje ci jeszcze skórę a co najważniejsze o wiele szybciej znajdziesz tutaj odpowiedzi niż postując na forum i oczekując, że ktoś włoży Ci wiedzę do głowy.
Napisano 23 Listopad 200717 l no spokojnie, ludzie... Znajdź tutorial robiony przez SWRSC, odnośnie Global Illumination na tym forum, wiele Ci wytłumaczy :)