Napisano 24 Listopad 200717 l Witam, Jestem kompletnie początkujący w dziedzinie modelowania w 3D, co jak na razie wydaje mi się ogromnie trudne. Mam problem z manipulacją poligonów. Chodzi o ten tutek: http://www.max3d.pl/tut.php?id=295, a dokładniej o krok 3. Jak mam poprzesuwać, zmanipulować tymi poligonami tak, żeby mi właśnie zakryły to co trzeba? Chodzi mi jakimi narzędziami, jest ich tyle w 3dsmaxie że nie wiem które jest do czego jak na razie :P
Napisano 24 Listopad 200717 l Opiszę to w kilku krokach: 1. klikamy na model, po prawej w command panelu wybieramy vertex. 2. Zaznaczamy wybrane vertexy, klikamy prawym przyciskiem myszy i wybieramy "move". 3. Przemieszczamy vertexy takby zgadzały się z planami. Przemieszczanie vertexów, poligonów edgów itp to podstawowe czynnosci, z pewnością szybko opanujesz o co w tym chodzi.
Napisano 25 Listopad 200717 l Boze czlowieku. Narzedzie move na glownym tolbarze na poziomie edycji vertexów. To wszystko masz pod F1 w maxie :/
Napisano 25 Listopad 200717 l Ja używam skrótów: 1 - zaznaczenie vertexów 2 - zaznaczenie krawędzie 3 - zaznaczenie hmm jak to nazwać po polsku.... borderów ;) 4 - zaznaczenie polygonów 5 - zaznaczeni elementu Q - select W - Move E - rotate R - Scale Tak chyba jest najszybciej.
Napisano 25 Listopad 200717 l w edycji poly/mesh, gdy jestes w zakladce vertex kliknij prawym na viewporcie