Napisano 26 Listopad 200717 l Mam w scenie sporo materiałow zwykłych i multi. Chcialbym znalezc materiał o okreslonej nazwie ... ale nie wiem gdzie mam to zrobić? chcialbym zobaczyc jego wlasciwosci. Gdzie mozna znalezc jakies info o wszystkich materialach w scenie i jakos latwo przejsc do ich wlasciwosci?
Napisano 26 Listopad 200717 l Tak graficznie to przez Material/Map Browser w zakładce Scene masz listę wszystkich materiałów w scenie (wchodzisz tam przez Material Editor pierwszym przyciskiem po lewej (strzałka z kulką ;) ). Jeśli masz naprawdę dużo materiałów w scenie to dużo milej się tym zarządza z maxscript ale nie wiem czy to cię interesuje.
Napisano 27 Listopad 200717 l Interesuje... aby się w to wgryzać. ;) Maxscriptem można rozwiązać większość problemów czy też zastąpić powtarzające się czy też niemiło mechaniczne zajęcia. Dla przykładu problem z pierwszego postu można by równie dobrze zastąpić kawałkiem kodu: meditMaterials[(numer slotu)] = sceneMaterials["(nazwa materiału w scenie"] A po otworzeniu helpa maxscriptu szybko byś to mógł rozszerzyć do postaci okienka do wpisywania nazwy materiału i wyboru slotu. Wystarczy się nie bać i krok po kroczku przez skryptciki modyfikujące parametry np. zaznaczonego materiału, balansowanie jasnością materiałów w całej scenie, automaty zmieniające czy przypisujące inne materiały do szeregu materiałów etc. W nauce warto się wspierać tutejszym działem maxscript, stronami takimi jak scriptspot no i.. helpem. Sam jestem w nim początkujący, ale już parę razy zaoszczędził mi szereg roboczogodzin ;). Pozdrawiam,