Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam w scenie sporo materiałow zwykłych i multi. Chcialbym znalezc materiał o okreslonej nazwie ... ale nie wiem gdzie mam to zrobić? chcialbym zobaczyc jego wlasciwosci. Gdzie mozna znalezc jakies info o wszystkich materialach w scenie i jakos latwo przejsc do ich wlasciwosci?

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 988
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Tak graficznie to przez Material/Map Browser w zakładce Scene masz listę wszystkich materiałów w scenie (wchodzisz tam przez Material Editor pierwszym przyciskiem po lewej (strzałka z kulką ;) ).

Jeśli masz naprawdę dużo materiałów w scenie to dużo milej się tym zarządza z maxscript ale nie wiem czy to cię interesuje.

Napisano
  • Autor

a czemu nie, interesuje. mozesz cos wiecej napisac na ten temat?

Napisano

Interesuje... aby się w to wgryzać. ;)

Maxscriptem można rozwiązać większość problemów czy też zastąpić powtarzające się czy też niemiło mechaniczne zajęcia.

Dla przykładu problem z pierwszego postu można by równie dobrze zastąpić kawałkiem kodu:

meditMaterials[(numer slotu)] = sceneMaterials["(nazwa materiału w scenie"]

A po otworzeniu helpa maxscriptu szybko byś to mógł rozszerzyć do postaci okienka do wpisywania nazwy materiału i wyboru slotu.

Wystarczy się nie bać i krok po kroczku przez skryptciki modyfikujące parametry np. zaznaczonego materiału, balansowanie jasnością materiałów w całej scenie, automaty zmieniające czy przypisujące inne materiały do szeregu materiałów etc.

W nauce warto się wspierać tutejszym działem maxscript, stronami takimi jak scriptspot no i.. helpem. Sam jestem w nim początkujący, ale już parę razy zaoszczędził mi szereg roboczogodzin ;).

Pozdrawiam,