Baton Posted December 30, 2003 Posted December 30, 2003 Witam. Mam problem z meshsmoothem, pewnie okaze sie on lamerski no ale coz, kazdy kiedys sie uczyl :) Narazie probnie proboje wymodelowac rozne rzeczy, zabralem sie za karoserje samochodu, wszystko by bylo dobrze gdyby ta karoserja nie robila sie idealnie gladka, tzn chcialbym zeby w niektorych miejscach pozostawaly ostre zarysy i niestety nie wiem jak to zrobic :( Tak sie zastanawialem i teoretycznie moglbym zrobic model , zastosowac meshsmooth i pozniej robic te ostre rysy ale to troche czasochlonne. Aha i bylbym zapomnial mam jeszcze jedno pytanie, jak mozna kopiowac vertexy w edycji splinow ? probowalem skopiowac ale wychodzi mi kopia calosci a nie wybranych vertexow :/ Z gory dziekuje za pomoc :)
dr Ug Posted December 30, 2003 Posted December 30, 2003 Przegladnales archiwum? Bylo milion razy. Wypadaloby tez looknac do watku, ktory zalozyl VGT, specjalnie dla samochodziarzy.
Baton Posted December 31, 2003 Author Posted December 31, 2003 No coz niestety nie moge sobie poradzic :/ Nie wiem jak zrobic zeby w jednym miejscu meshsmooth robil gladkie a w innym zostawial kanty. Widzialem w tutorialu na max3d.pl bylo to tlumaczone ale jakos nie chodzi mi jak robilem poly.
Max Schreck Posted December 31, 2003 Posted December 31, 2003 Możesz w MeshSmooth wejść w poziom wyboru krawędzi (Edge) wybrać krawędzie, które mają być ostre i pobawić się opcją Crease w zakładce Local Control. Ale chyba lepiej byłoby poprowadzić dodatkową krawędź bardzo blisko tej, która ma mieć ostre przejście po wygładzaniu.
Baton Posted December 31, 2003 Author Posted December 31, 2003 A na jakiej zasadzie dziala to smooth groups ?
Baton Posted December 31, 2003 Author Posted December 31, 2003 Ok, dzieki wszystkim za pomoc :) Wreszcie zjarzylem :P
Recommended Posts