Napisano 26 Listopad 200717 l jestem poczatkujacy wiec nieznam dokladnie nazw wszystkiego ale na chlopski rozum: jestem w trakcie robienia tutka na modelowanie popielniczki takiej z 4 miejscami na papierosy ;p (w tej chwili mam cylinder z inset 6,5 i extrude tego polygona w srodku -6,5) i teraz pytanko czy jak chcem teraz zrobic cos z tym pierscieniem ktory powstal na skutek edycji inset sklada sie on z 35 faceow/polygonow to jest jakas opcja zeby zaznaczyc caly pierscien za 1 kliknieciem ? albo cos podobnego a nie klikac z ctrl 35razy ??? a 2 pytanie to czy jak cylinder zrobilem sobie z 35 segmentami bocznymi i np uznalem ze chcem miec 36 to czy po przejsciu na editable poly da rade cosnac do opcji typu radius itd tej rzeczy ? ktora juz troszke zmodyfikowalem ? prosze o odp i moze przy okazji jakies przydatne opcje podpowiecie ^^ ? bo 3d interesuje sie dopiero okolo tydzien i jestem zielony :D pozatym dopiero przezucilem sie z may'i na maxa ;///// ! pozdrawiam hip9k
Napisano 26 Listopad 200717 l Daj screena bo nie za bardzo wiem o co chodzi ale myślę że pomogłoby zaznaczenie krawędzi, opcja RING a potem przytrzymać ctrl i kliknąć tryb edytowania polygonów. Ale lepiej daj screena ;)
Napisano 26 Listopad 200717 l Autor tak dziekuje :) wlasciwie to umialem taki bajer ;d ale jakos nieskminilem zeby zrobic to w taki sposob ;d;d;d !! teraz mozna prosic odp jeszcze na pytanie nr2 ?
Napisano 26 Listopad 200717 l Ad 2 nie da się wrócić do tych opcji bo obiekt jest już przekonwertowany do editable poly, zrób nowy cylinder.
Napisano 26 Listopad 200717 l radiusa ani żadnego innego parametru nie zmienisz już po przejściu w tryb edit poly
Napisano 26 Listopad 200717 l Autor no to padaka ;oooooo musi jakies rozwiazanie istniec przeciez niebede oll od nowa modelowal ! jak to by bylo cos bardziej zaawansowanego to przesrane ze sie wytaze :/ ! moze w ten sposob ze zanacze se ten pierscien o ktorym bylo w ad1 to co mi deha odp dal i jakos wtedy w editable poly da rade 1 face dodac tak zeby mi sie 36 zrobilo z 35 i nadal byly rozmieszczone tak samo i byly symetryczne ? tylko jaka opcja to zrobic jesli wogole sie da ?
Napisano 26 Listopad 200717 l no nie bardzo się da (z tego co ja wiem)... szybciej będzie jak to ręcznie wymodelujesz od nowa. przecież to proste ;D
Napisano 26 Listopad 200717 l Autor akurat to jest proste ale przy modelowaniu czegos bardziej skomplikowanego z np. box'a to niemozliwe przeciez ze juz na poczatku jak tylko go zrobic bedziesz wiedzial ile ma miec segmentuw etc. musi jakas mozliwosc edycji siatki byc dodawania poligonow laczenia tak ze z 2 robi sie 1 itd. ;/ ?!
Napisano 26 Listopad 200717 l No oczywiście, możliwości edycji siatki są i to całkiem sporo ;p np. Slince(głowy nie dam że sie tak pisze), cut. Do łączenia np. bridge... Trochetego jest. Co do szczegółów polecam magiczny klawisz F1 (serio, wciskasz i dostajesz olśnienia) :)
Napisano 26 Listopad 200717 l cut, conect te narzedzie ci wystarcza do dzielenai siatki wiec nie ma co dramatyzowac :]