Napisano 5 Grudzień 200717 l Od bryły odjąłem 90 mniejszych brył i siatka strasznie się pochrzaniła :( powstało mnóstwo prostych, zbiegających się w jeden punkt i niebardzo wiem co z tym zrobić:/ A tak na marginesie-jak wstawić obrazek do posta?? Jakbym pokazał dokladnie o co mi chodzi to byłoby łatwiej:)
Napisano 5 Grudzień 200717 l co zrobic? nie uzywac bulena, a jak juz musisz to na naprwde prostych brylach opisz co chcesz zrobic to moze uda sie znalezc inne wyjscie pzdrw
Napisano 5 Grudzień 200717 l Z opozycji do huzebos napiszę, że jak najbardziej należy używać booleana, tylko, jak w przypadku każdego narzędzia, należy robić to z głową. Poszukaj na forum - były tematy, gdzie pokazywane było, jak należy przygotować siatkę pod booleana.
Napisano 10 Grudzień 200717 l ehh ten boolan...:D a moze pobaw sie probooleanem...chociaz tez wymieka jesli tniesz kilka razy siatke...pro cuter jako alternatywa dla probooleana..tam gdzie jeden sie psooje tam drugi działa:D!! powodzenia:)
Napisano 10 Grudzień 200717 l Boolean to dobre rozwiązania ale ingerencja w siatke to następny krok którym warto się zając. Połączenie obydwu technik daje spore możliwosci.
Napisano 11 Grudzień 200717 l Autor co chcesz zrobic to moze uda sie znalezc inne wyjscie pzdrw Chce w prostopadloscianie zrobi 90 otworów na okna:)
Napisano 11 Grudzień 200717 l zmien boxa na editpoly, zaznacz odpowiednie krawędzie krawedzie [1] daj connect [2] chamfer (ile tam chcesz) [3] i extrude odpowiednich polygonów [4] do środka boxa - zakładając że masz jakoś w miarę zorganizowane te okna ( w rzędy/ kolumny) jeśli nie, to referencja w tle (najlepiej z CAD'a) i ustawiasz sobie odpowiednie vertexy z opcją snap (2.5) w odpowiednim widoku z zaznaczoną opcją "see-through", imo mniej czasochłonne niz boolean. Pozdrawiam - i polecam poczytać jakieś lepsze tutoriale o modelowaniu (cos o polymodelingu itp)