Napisano 10 Grudzień 200717 l Czy istnieje jakis plugin albo program który ustawiałby oświetlenie sceny na podstawie współrzędnych geograficznych i pory dnia,godziny? najlepszy byłby plugin do maxa - potrzebuje realnego oswietlenia do projektu
Napisano 10 Grudzień 200717 l a w czym renderujesz? w maxie masz system daylight do symulowania rzeczywisctego oswietlenia slonecznego zobacz tez IES sun/sky
Napisano 10 Grudzień 200717 l serwus :) w maxie jest taki patent. ustawiasz strefe geigraficzną , konkretne miasto, godzine itp. Mozesz tym zrobić realistycznie zmieniające sie oświetlenie w ciągu dnia, nocy. pozdrawiam i życze powodzenia :)
Napisano 10 Grudzień 200717 l Autor własnie uzywam maxa 2008, renderuje w mental rayu - od niedawna sie tym bawie i nie zdążyłem zrozumiec wszystkich opcji renderowania. gdzie sie to ustawia?
Napisano 10 Grudzień 200717 l Jak masz maxa 2008 to zainteresuj się mr sun i mr sky :) Wchodzisz do kolejno - create - systems - daylight i potem tam ustawiasz sun na mr sun i sky na mr sky, a następnie w zakładce motion jeśli się nie mylę możesz ustawiać położenie geograficzne :) (wszystko pisałem z głowy, więc możliwe, że coś pomieszałem :) Ale myślę, że dasz sobie radę :])