Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Czy ktoś z was pracuje na laptopie? Chodzi mi glownie jak sie pracuje (wygoda itp.) oraz jakie minimalne parametry musi miec taki laptop żeby nie wylondował na scianie po pierwszym kliknieciu? W przypadku zwykluch PC jest to troche prostrze i duuuuzo tansze, nie bede sie rozpisywal, czekam na opinie :)

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Laptop jako komputer do pracy to porazka, swego czasu mialem okazje az tydzien pracowac na tym wynalazku i nigdy wiecej juz niechce :) takie cos sprawdza sie jedynie jesli sie pracuje nad projektami i na dzien sie przemieszcza po kilka razy. Sa wolne i niewygodne na typowym stanowisku pracy, slabe katy kolory sie zmieniaja niczym w kalejdoskopie.

Napisano

Odradzam laptopa do 3d:

1. Niewygodny

2. Po kilkudziesięciu renderkach może zejść procek

3. Niewygodny

4. Zwykle mały ekran- niewiele widać

5. Zostaw do renderingu bez podpięcia pod zasilacz ;)

Napisano

ja poniekąd zostalem zmuszony do zainwestowania w lapka i strasznie nie narzekam. Ale oczywistą oczywistością jest że nie ma to jak stacjonarka. W moim wypadku to jest asus z serii Z ktorego ktos tam mi zarekomendowal i sprawuje sie generalnie całkiem w porządku.

Czy do 3d sie nadaje to zależy do czego konkretnie, animki 30 min. raczej nie pojedziesz, ale jakies stille mozna zrobic. Do postu wyżej to - mysle ze argument 'niewygodny' jest wyssany z palca, wlasnie cala rzecz w lapkach ze sa bardzo wygodne, pomijając kazdego osobiste preferencje i upodobania.

Napisano

Heh, pare dni temu kupilem lapka, bo musialem (trza byc mobilnym). Nie mialem czasu sprawdzic jeszcze go w Czy-De, ale musze sie zgodzic ze cholernie nie wygodne. Kupilem zewnetrzka klawiature i myche, i da sie jakos pracowac. Ale stacjonarki nie pobije.

A, no i zgodze sie tez ze Asus z serii Z jest fajny, moje dziewcze ma takie cudo od jakis 2 lat i raz na jakis czas robilem tam 3d, nie wiem jak z dlugimi renderami itp, ale do mojego modelowania zupelnie starczalo.

Napisano

Laptop wygodna rzecz (używam od 8 lat intensywnie), ale rendery zabijają laptopy - temperatura rośnie niemiłosiernie a ten biedny wiatraczek ledwo daje radę. Do modelowania, owszem ale dobrze mieć szybki stacjonarny jako wsparcie. Także nie pakuj całej kasy w przenosny.

Napisano

Dla mnie laptop jest wygodny ponieważ jest mobilny:) I na tym wygoda się kończy. Niestety praca (w moim przypadku aplikacje CAD) nie jest wygodna. Między innymi brakuje mi typowej klawiatury numerycznej (piszę typowej-tej z klawiaturek do stacjonarnych), a noszenie kolejnego dodatku (czytaj-podłączanej np przez USB)do laptopa to porażka. Niby mobilność a jak są peryferia to laptop przypomina stacjonarkę:) A do skoku klawiszy w laptopie trzeba się przyzwyczaić:)

Do modelowania laptop ujdzie ale, jak pisał piksar render może zabijać;)

Napisano

Render zabija ;] - przetestowalbym na Toshibie Satellite mojej dziewczyny, ale nie chce, zeby mnie zabila :P

Ale jak juz pisalem - na MacBooku Pro da sie w miare pracowac - ale na wersji z 17" wyswietlaczem - miodzio. Tylko ta cena...

Napisano
  • Autor

No nic, dzięki za rady, mam o tyle dobrze że mam do wyboru stacjonarke i laptopa, a pracuje praktycznie tylko w domu, wiec zostaje stacjonarka :)