Napisano 18 Grudzień 200717 l Witam, Mam problem natury technicznej. Opiszę go na przykładzie. :) Czysta ściana boxa, w której muszę umieścić dość dużą ilość wymodelowanych na boku okien (takich rzeźbionych z ozdobami itp.). Problem jest taki, że okna mają być osadzone do połowy grubości i przez otwór ma być widoczna część wnętrza. Czy poza booleanem, który rozjedzie mi cały model istnieje jakaś metoda na porobienie w modelu dużej ilości otworów o konkretnym kształcie? Dzięki z góry.
Napisano 18 Grudzień 200717 l Autor No, ale tu musiał bym pieprzyć się z uvw mappingiem raczej, lub wrzucić material z transparency na face'y których nie mam. Może coś innego? Wszyscy to jakoś robią, a nagle nikt nie wie jak? :)
Napisano 18 Grudzień 200717 l tak inteligentne ułożenie siatki na ścianie i wykasowanie tych poligonów gdzie mają być okna
Napisano 18 Grudzień 200717 l Autor mrkrzysiek - Jak inteligentnie ułożyć polygony pod kilkadziesiąt okien z łukami, rzeźbieniami i kolumnami itp?
Napisano 18 Grudzień 200717 l jak z łukami i nawet kilkadziesiąt to zrobił bym splajnami i extrudował kilka minut roboty - i masz jedna sciane
Napisano 18 Grudzień 200717 l domyślam sie że rzeźbienia i łuki są oddzielnymi obiektami? no chyba ze nie to pokaz dokładnie co chcesz uzyskać piksar dobrze pisze splainy to jest dobre rozwiązanie
Napisano 18 Grudzień 200717 l Autor mrkrzysiek -> to są okna z nierównymi framugami, które chce tak osadzić w ścianie żeby było przez nie widać na wylot. piksar -> Ściana jest już raczej na tyle zmodyfikowana, że nie chciał bym robić jej od nowa. Z tymi spajnami to co konkretnie? narysować jedno okno, skopiować i extrudować wszystko poza nimi?
Napisano 18 Grudzień 200717 l rysujesz rectangle w rozmiarze docelowej sciany, wewnątrz robisz obrys okna ze splajnu, z łukiem, trójkątem czym chcesz, kopiujesz i układasz tyle razy ile okien chcesz mies docelowo, łączysz wszystkie spliny attachem i extrudujesz - masz sciane z otworami
Napisano 18 Grudzień 200717 l zmeczony jestem jakos nie moge sobie tego wyobrazić sorki:) a co do splinów to tak roisz duży kwadrat potem w nim małe na okna czy inny kształt i to wszystko w jeden obiekt i extrude Piksar szybszy jak zawsze
Napisano 18 Grudzień 200717 l Autor No to się zajade przy tym. Ścian mam kilkanaście różnych, o różnych kształtach, pod różne okna. I jeszcze trzeba te extrudowane, nowe ściany z dziurami później dopasować do pozostałych. Dzięki za pomoc - zawsze to szybciej spajnami niż ręcznie przesuwać vertexy. Brakuje w maxie opcji "cut" konkretnego ksztaltu - "slice shape", czy coś:)
Napisano 19 Grudzień 200717 l Autor marge shape moze? hmm jesli dobrze kumam to powinny byc przydatne Mógłbyś rozwinąć myśl? Doszedłem do wniosku, że jeśli mam robić nową ścianę, to obojętne czy dziury zrobię splajnami czy booleanem. Boolean zwykłego plane czy boxa raczej nie rozpieprzy, a czasowo mimo wszystko wydajniej. Jakieś inne pomysły?
Napisano 19 Grudzień 200717 l no tam gdzie masz przycisk boolean to tez masz cos takiego jak marge shpape i to tworzy siatke na podstawie ksztaltow shape. Np splajnem narysujesz jakis ksztal i pozniej zamiast jechac recznie na planie,boxie obojetnie to uzywasz tego marge shape'a.