Marcin Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 Witam, Mam internet w kompie podłączony przez kabel sieciowy ( z kablówki), do kompa jest też podłączony modem WiFi i internet jest udostępniany przez mojego kompa, problem w tym że nie ma żadnych ograniczeń a to niestety czasem boli :) Jest jakiś soft który ograniczy prędkość tylko dla WiFi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shalivan Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 A jaki masz model (routera ?) jezeli fo masz.. EDIT: Ja mam D-linka i ma mnostwo opcji np mozesz rezerwować porty dla poszczegolnych macków i tam wydawało mi sie ze były ograniczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 dolaczam do pytania :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 http://www.netlimiter.com/download.php nie wiem czy o to biega?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BLADE Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 nie spotkałem sie z modemami wifi... jesli to ruter to powinien miec mase opcji do ustawien jak chocby ustawienia czasowe maci nie maci porty itp trzeba pogrzebac. duzozalezy od firmy i dolaczonego oprogramowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shalivan Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 sproboj wstukać więc : http://192.168.0.1/ i tam poszukaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 22 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2007 http://www.modecom.pl/product.php?id=348&pageNr= taki mam ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanki Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 jezeli chodzi o ustawienia pasma dla urzadzen to w programie konfiguracyjnym zakladka QoS (Quality of Service) powinna ci umozliwic manipulowanie przywilejami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 22 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2007 ekm, nie mam do tego żadnego programu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 nie mozesz zmienic na jakiegos linksysa? tesciowi jeden instalowalem (wrt54gl) i tam bylo tyle opcji ze na moj amatorski leb to za duzo a teraz sam kupuje sobie do mieszkania wrt54gc, bo ma obsluzyc jeden pokoj i rozdzielic mi broada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masater Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 miałbys linuxa to na netfilterze z poziomu kernela albo na quosach też z poziomu kernela łatwo byś ustawił, a na windowsie cóż... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanki Napisano 23 Grudzień 2007 Share Napisano 23 Grudzień 2007 ekm, nie mam do tego żadnego programu instrukcja na stronce którą podałeś mnie zmylila. interfejsu do przegladarki www tez nie masz wystawionego zadneog ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shalivan Napisano 23 Grudzień 2007 Share Napisano 23 Grudzień 2007 probowałeś wpisać swoje defaultowe IP http://192.168.0.1/ ? zazwyczaj (tak mi sie wydaje) są tam ustawienia routera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 23 Grudzień 2007 Share Napisano 23 Grudzień 2007 on ma chyba jakies oprogramowanie do konfiguracji nizeli z przegladarki http://www.modecom.pl/upload/doc/instructions/2/158_pl_MC105USB_manual_pl.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masater Napisano 23 Grudzień 2007 Share Napisano 23 Grudzień 2007 podstawowy problem to ten, że to tylko karta radiowa a nie router, wiec wysztkie rady, coby poszukał w ustawieniach czy też interfejs www pod adresem lokalnym są o kant dupy panowie :), a domyślam się, że kolega marcin dzieli łacze za pomocą windowsowej usługi "udostępnianie połączenia internetowego", gdzie za dużej konfiguracji nie ma, bo to tylko prosty nat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastique Napisano 23 Grudzień 2007 Share Napisano 23 Grudzień 2007 Jesli w sofcie routera nie ma takiej opcji, to najlepiej jakiegos linuxa postawic, albo bez instalcji z livecd. Sporo takich routerowych dystrubucji jest. Minusem jest to ze komp nie bedzie sie do (prawie) niczego nadawał. Pod windowsa mozna by jakiegos shapera dać ale to nie dokładnie to o co Ci chodzi, choć rezultaty mogą być zadowalające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoAd Napisano 23 Grudzień 2007 Share Napisano 23 Grudzień 2007 A nie da się przypadkiem zmniejszyć samej prędkości wi-fi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 23 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2007 dokładnie, to jest modem a nie router, nie ma żadnych opcji, programów, tylko sterowniki na CD. Połączenie też zgodnie z tym co pisze masater, czyli zwykłe udostępnianie :) to komp roboczy więc instalowanie linuxów nie wchodzi w gre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 23 Grudzień 2007 Share Napisano 23 Grudzień 2007 CCProxy...?? Umożliwia ustawienie IP I MACa odbiorcy a do tego pasmo :) Jak udostępniałem sieć po kablu to działało, po wifi u mojej dziewczyny też śmigało :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 23 Grudzień 2007 Share Napisano 23 Grudzień 2007 A nie da się przypadkiem zmniejszyć samej prędkości wi-fi? 802.11b ma 1 Mb/s, co jest i tak za malym ograniczeniem jesli chodzi o internet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSn4k3 Napisano 24 Grudzień 2007 Share Napisano 24 Grudzień 2007 Poszukajcie sobie info na temat czegos takiego jak QoS. Wiekszośc standardowych routerow nie daje mozliwosci limitowania łącza, ale da sie do niektorych wgrać nieorygialny soft;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi