Napisano 22 Grudzień 200717 l Witam, Mam internet w kompie podłączony przez kabel sieciowy ( z kablówki), do kompa jest też podłączony modem WiFi i internet jest udostępniany przez mojego kompa, problem w tym że nie ma żadnych ograniczeń a to niestety czasem boli :) Jest jakiś soft który ograniczy prędkość tylko dla WiFi ?
Napisano 22 Grudzień 200717 l A jaki masz model (routera ?) jezeli fo masz.. EDIT: Ja mam D-linka i ma mnostwo opcji np mozesz rezerwować porty dla poszczegolnych macków i tam wydawało mi sie ze były ograniczenia
Napisano 22 Grudzień 200717 l nie spotkałem sie z modemami wifi... jesli to ruter to powinien miec mase opcji do ustawien jak chocby ustawienia czasowe maci nie maci porty itp trzeba pogrzebac. duzozalezy od firmy i dolaczonego oprogramowania
Napisano 22 Grudzień 200717 l jezeli chodzi o ustawienia pasma dla urzadzen to w programie konfiguracyjnym zakladka QoS (Quality of Service) powinna ci umozliwic manipulowanie przywilejami
Napisano 22 Grudzień 200717 l nie mozesz zmienic na jakiegos linksysa? tesciowi jeden instalowalem (wrt54gl) i tam bylo tyle opcji ze na moj amatorski leb to za duzo a teraz sam kupuje sobie do mieszkania wrt54gc, bo ma obsluzyc jeden pokoj i rozdzielic mi broada
Napisano 22 Grudzień 200717 l miałbys linuxa to na netfilterze z poziomu kernela albo na quosach też z poziomu kernela łatwo byś ustawił, a na windowsie cóż... :)
Napisano 23 Grudzień 200717 l ekm, nie mam do tego żadnego programu instrukcja na stronce którą podałeś mnie zmylila. interfejsu do przegladarki www tez nie masz wystawionego zadneog ??
Napisano 23 Grudzień 200717 l probowałeś wpisać swoje defaultowe IP http://192.168.0.1/ ? zazwyczaj (tak mi sie wydaje) są tam ustawienia routera...
Napisano 23 Grudzień 200717 l on ma chyba jakies oprogramowanie do konfiguracji nizeli z przegladarki http://www.modecom.pl/upload/doc/instructions/2/158_pl_MC105USB_manual_pl.pdf
Napisano 23 Grudzień 200717 l podstawowy problem to ten, że to tylko karta radiowa a nie router, wiec wysztkie rady, coby poszukał w ustawieniach czy też interfejs www pod adresem lokalnym są o kant dupy panowie :), a domyślam się, że kolega marcin dzieli łacze za pomocą windowsowej usługi "udostępnianie połączenia internetowego", gdzie za dużej konfiguracji nie ma, bo to tylko prosty nat
Napisano 23 Grudzień 200717 l Jesli w sofcie routera nie ma takiej opcji, to najlepiej jakiegos linuxa postawic, albo bez instalcji z livecd. Sporo takich routerowych dystrubucji jest. Minusem jest to ze komp nie bedzie sie do (prawie) niczego nadawał. Pod windowsa mozna by jakiegos shapera dać ale to nie dokładnie to o co Ci chodzi, choć rezultaty mogą być zadowalające.
Napisano 23 Grudzień 200717 l Autor dokładnie, to jest modem a nie router, nie ma żadnych opcji, programów, tylko sterowniki na CD. Połączenie też zgodnie z tym co pisze masater, czyli zwykłe udostępnianie :) to komp roboczy więc instalowanie linuxów nie wchodzi w gre.
Napisano 23 Grudzień 200717 l CCProxy...?? Umożliwia ustawienie IP I MACa odbiorcy a do tego pasmo :) Jak udostępniałem sieć po kablu to działało, po wifi u mojej dziewczyny też śmigało :)
Napisano 23 Grudzień 200717 l A nie da się przypadkiem zmniejszyć samej prędkości wi-fi? 802.11b ma 1 Mb/s, co jest i tak za malym ograniczeniem jesli chodzi o internet
Napisano 24 Grudzień 200717 l Poszukajcie sobie info na temat czegos takiego jak QoS. Wiekszośc standardowych routerow nie daje mozliwosci limitowania łącza, ale da sie do niektorych wgrać nieorygialny soft;)