Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Wykazując się ponadprzeciętną spostrzegawczością zauważyłem, że jest kilka rodzajów map HDR. Wszystko jest jasne, jeżeli chodzi o mapy, które ustawia się jako Spherical Environment, ale co zrobić z mapami, które są w postaci zdjęcia?

Na przykład - w dziale HDRI jest zdjęcie zamku oświetlonego na żółto. :| Jeżeli ustawię ją jako Environment - Screen, to żaden obiekt nie jest przez nią oświetlony, bo mapa znajduje się na dalszym planie i mamy zasadę ciemnej strony księżyca oglądanej z Ziemi.

O co chodzi? :)

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Hmmm, a dlaczego po prostu screen nie przełączysz na \'spherical environment\'?? Mapa hdri zostanie odpowiednio rozciągnięta i powinna wtedy scenę oświetlać...

Napisano

No to pytanie brzmi czy ty chcesz oswietlic scene, czy wstawic obrazek na tlo. Spherical zawsze robi cos takiego z hdri - wtedy użuwa sie jako tła, coś innego. :)

dodam jeszcze ze map hdri jako tła używa się raczej rzadko. Wtedy musi to być mapa w dużej rozdziałce co bywa sporym obciążeniem dla renderingu. Gdy mapa ma być uzywana tylko jako oświetlenie, może być w całkiem niewielkiej rozdziałce. Efekt i tak będzie a render szybciej pójdzie.

Tyle z wyczytanej wiedzy, bo hdri zbyt rzadko używam zeby to poprzeć :)

Napisano
  • Autor

To znaczy tak... tego rodzaju mapą nie oświetlę sceny w żaden sposób? Co najwyżej wyjdzie taka abstrakcja jak na dolnym obrazu?

Chodziło mi jakby o zamierzenie tworzenia takich map HDR :) Nie wiem, czy dobrze przekazałem wątpliwość :)

Napisano

Właśnie ja przetestowałem i w mentalu nawet mi jakieśtam oświetlenie wygenerowała ;) (oczywiście na ustawieniu spherical), więc pod warunkiem, że nie chcesz jej widzieć, to do oświetlenia jak najbardziej można ja wykorzystać..

Napisano
  • Autor

Oki. I wszystko jasne - jak mawiał Siara :)

Dzięki za pomoc :)

Napisano

Trochę nie na temat ale może ci się przydać jak się bawisz plikami HDRI. Jak napisałeś mogą być różne formaty tegorz. Do konwersji polecam HDRIShop\'a. Darmowy a niezły.

http://www.debevec.org/HDRShop/

Acha. Musisz wypełnić formularz ale możesz wklepać cokolwiek...