Napisano 29 Grudzień 200717 l Witam Mam problem z ornamentami. Modeluje je jako element wrót kościelnych (czesc zewnetrzna budynku). Budynek jest w stylu gotyckim. Nie wiem jak najlepiej modelowac, zwykły boxmodeling czy slpline, a może szybciej bedzie sie rhinocerosa nauczyc? Mam równiez kłopot z referkami, jeśli ktos zna jakiś link albo już dobrze temet obstukał to byłbym wdzięczny, ale to tak na marginesie bo i tak w koncu znajde te referki. Dzięki
Napisano 29 Grudzień 200717 l może pokaz ten ornament coś się pomyśli, ja rożnie robie raz splajna czasem idę od boxa ale najbardziej przydaje mi się modyfikator symmerty, który potrafi zdziałać cuda
Napisano 29 Grudzień 200717 l Autor nie robie wizualizacji konkretnej budowli, poprostu chodzi mi o jakikolwiek ornament. W oryginale na tym kosciele (ktory służył jako referka) sa jakieś kwiaty, chyba pnącza, coś ten styl.
Napisano 29 Grudzień 200717 l Moze pokaż co chciałbyś wymodelować. bo są ornamenty trudniejsze i łatwiejsze. Każdy przez słowo ornament rozumie coś innego.
Napisano 29 Grudzień 200717 l Autor oczywiscie, racja, coś jak tu http://www.ukstudentlife.com/Travel/Tours/England/Canterbury/CathedralEntranceGateBottom.jpg nie te herby nad samym łukiem tylko te zdobienia na łuku bramy i na tych pionowych słupach połączonych właśnie łukiem. zdjecie małych rozmiarów ale lepszego poki co nie znalazlem.
Napisano 29 Grudzień 200717 l dosyć płaskie, ja takie robie na splaynach extruduje a później lekko chamfer, tylko na rogach verteksy czesto się rozlazą i trzeba poprawiać, ja takie ornamenty zostawiam jako osobne obiekty ale robie w miarę łagodne przejście ze ścianą, łatwiej później zmapować oddzielnne obiekty wszystko zależy czy rendery będą pokazywały całą bramę ogólnie czy będą zbliżenia na detal, używaj jeśli się tylko da symmetry będzie o niebo szybciej. widziałeś to http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=44044
Napisano 29 Grudzień 200717 l Autor chociaż ktoś widział jakiś tutorial jak to zrobić? albo jak to sie dokładnie nazywa po angielsku?