Skocz do zawartości

Filtr 2D [Rendering].

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Słuchajcie pracuję nad 6 odcinkami po ok. 20 min serialu animowanego, i zależy mi na tym, żeby wylądał jak tradysyjna animacja rysunkowa. Czy w Mayi 2008 można zainstalowac jakiś filtr, żeby uzyskać taki efekt, a może trzeba zrobić coś innego? Kiedy będziecie coś tłumaczyć wyobraźcie sobie, że przyleciałem z epoki kamienia bo jestem początkujący i narazie trenowałem wyłącznie modeling. W programach graficznych wiele razy widziałem taki efekt, ale nie chce mi się fsytować każdej klatki 20 minutowego odcinaka osobno xD. Prosze o szybką odpowiedź.

• Odpowiedzi 2
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Jestes z epoki kamienia, ale przygotowujesz 120 minut animacji..?

Wszystko zalezy od tego, jakiego rodzaju reczna animacje masz na myli. Wlasciwie zaden toon shader nie da Ci pelnej jakosci animacji tradycyjnej - a juz na pewno nie te dostepne standardowo w pakietach... Mozna takie efekty osiagac i rzeczywiscie robi sie 2d w 3d, ale nie ma to na prostej drogi. Stosuje sie techniki kombinowane, projekcje animowanych tekstur, mocna post-produkcje, reczne podmalowki, czasem kazdy obiekt powstaje w inny sposob etc.

Krotko mowiac, trzeba dokladnie wiedziec, jaki efekt chce sie osiagnac i potrzeba mocnych patentow. Jest to zabawa raczej dla zaawansowanych niz poczatkujacych. Znacznie latwiej jest w stillach oczywiscie. Ale zrobic animacje klasyczna w 3d... hmm... nie ma na to chyba magicznego przycisku...