Napisano 7 Styczeń 200817 l Czesc! Nie moge rozgryzc w jaki sposob uzyskac docelowy ksztalt aby jednoczesnie poszczegolne polygony nie byly powyginane (jak na zalaczonym obrazku) W przypadku sub-d nie ma problemu bo na calosc przychodzi turbosmooth i wszystko jest gladnie i piekne. Jednak zabralem sie w koncu za X-Winga i jak widac kiepsko mi idzie. Bede wdzieczny za pomoc PS: Uzywam Maxa
Napisano 7 Styczeń 200817 l Jak chcesz żeby powierzchnia zbudowana z jakichś polygonów była gładka to zaznacz te polygony i przypisz im tą samą smooth grupę. Możesz to zrobić w editable poly po zaznaczeniu polygonów na zakładce polygons smoothing groups chyba. Pozdrawiam.
Napisano 7 Styczeń 200817 l Autor nie nie, chodzi o to zeby polygon sam w sobie byl plaski, linie ktore zaznaczylem nie sa liniami dzielacymi kwadrat na dwa trojkaty tylko miejscem gdzie kwadratowy polygon sie wygina w wyniku poprzesuwanych vertexow a pytanie dotyczy w jaki sposob uzyskac nietypowe ksztalty tak aby polygony pozostaly plaskie a nie wygiete jak na obrazku
Napisano 7 Styczeń 200817 l zazmacz polygon i kliknij make planar, podział na trójkąty pojawia się jak verteksy polygonu nie leżąw jednej płaszczyżnie pozdro
Napisano 7 Styczeń 200817 l Editable Poly - > Polygon -> Make Planar ?? Nie wiem czy o to chodzi. Pozdro E: ktos mnie uprzedził o kilka sekund ;P
Napisano 7 Styczeń 200817 l Możesz "wyprostować" polygon klikając na przycisk make planar w ed. poly ale wtedy zmieni się kształt polygona. Musisz po prostu pilnować żeby wierzcołki leżały w jednej płaszczyźnie. Możesz też edytować podział polygona na face'y (czy tam tris'y) tak żeby linia dzieląca polygon biegła po innej przekątnej(to się chyba nazywa edit triangulation).