araye Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 witam mam pytanie czy istnieje w maxie mozliwosc stworzenia krzywej na zasadzie odsuniecie o jakas wartosc. chodzi mi o cos identycznego do autocadowskiego offseta. dzieki
lpshinoda Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 opisz dokładniej to co masz na myśli bo w autocad'ie nie pracuję, chyba wiem o co Ci chodzi, ale nie ma mnie w domu a nie pamiętam jak to się nazywa i jak dokładnie sie to wykonuje
pecet Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 też niewiem co jest w autocad, ale w maxie, jak stworzysz spline, to tam masz offset i podaje się go w danych jednostkach długości
illy Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 os wspolrzednyh na dole? linia->copy->paste->wpisac nowa wartosc przesuniecia
araye Napisano 9 Styczeń 2008 Autor Napisano 9 Styczeń 2008 opisze na dwoch przykladach :) mamy np obrys budynku w jednej lini (zamkniety wielobok) a chcemy miec grubosc sciany wiec robimy na podstawie obrysu drugi wielobok odsuniety od danego o okresona wartosc, ale nie moze to byc skalowane poniewaz grubosc czyli to odsuniecie bedzie rozne w zaleznosci od ksztalu i mamy linie np jakos i chcemy miec linie powstala na bazie danej ale nie jest to linia skopiowana tylko zachowuje ksztalt kierunek ale nie dlugosc tutaj wklejam link do obrazka moze pomoze http://download.yousendit.com/1AA6331057F796BE dzieki
delf77 Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 zaznaczasz linie - dajesz okno modyfikacji - wybierasz krawedzie ( do wyboru jeszcze vertexy poligony itp ) - zaznaczasz krawedz ktora chcesz zosfetowac - teraz w menu po prawej powinno sie znalesc OUTLINE i kwadracik przy nim - naciskajac outline przesuwasz linie na czuja - tak jak widzisz na rzutniach , a naciskajac kwadracik wpisujesz wartosc odsuniecia w cadzie robi sie to latwiej :)
Jacek07 Napisano 12 Styczeń 2008 Napisano 12 Styczeń 2008 Wielkie dzięki. Tez pracuje w maxie Cadzie. Bardzo mi się przyda ta informacja. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi