mileS Napisano 15 Styczeń 2008 Napisano 15 Styczeń 2008 Witam :] Robie taką maszynę Najpierw zrobimy modelik , a potem poćwicze shadery i zrobie scenke jakąś żeby można było to uznać na finished . Narazie mam tyle:
mileS Napisano 15 Styczeń 2008 Autor Napisano 15 Styczeń 2008 Ha , żebym ja wiedział ... Coś do badań materiałów w lotnictwie , ale dokładnie nie wiem :) . Ale ciekawie wygląda . Służy w Pracowni badań właściwości mechanicznych.
korasonek Napisano 16 Styczeń 2008 Napisano 16 Styczeń 2008 Hmm na moje oko jest to zrywarka:) Służy prawdopodobnie do statycznej próby rozciągania metali i stopów. Pozdrowienia
mileS Napisano 16 Styczeń 2008 Autor Napisano 16 Styczeń 2008 Taki mały up , trochę mozolnie idzie bo refka nie jest cudowna , będę musiał chyba google odwiedzić . Nie wydaję się wam trochę ubogo w poly w niektórych miejscach ?
mileS Napisano 16 Styczeń 2008 Autor Napisano 16 Styczeń 2008 Hehe jadymy dalej , jak widzicie jakieś odchylenia od refki , albo macie uwagi to opierniczajcie , POzdrO
Kimmi Napisano 16 Styczeń 2008 Napisano 16 Styczeń 2008 No to masz czego chciałeś: 1. Te użądzonka są za blisko siebie 2. Nie zgadza się liczba przycisków 3. Ten element wygląda całkiem inaczej 4. Ta odległość powinnna być większa i cała płyta powinna iść do góry 5. Tam jest jeszcze jeden pierścień (możliwe że tam jest ale go nie widzę) 6. Po bokach tej części znajdują się jeszcze nieco większe płytki 7. Górny element powinien mieć większą średnicę, a dolny mniejszą 8. Brakuje środkowej dziurki Więcej elementów nie chciało mi się szukać, bo skończył mi się render. A tak pozatym to całkiem fajnie Ci to wychodzi, niezły detal.
mileS Napisano 16 Styczeń 2008 Autor Napisano 16 Styczeń 2008 Kimmi -> No konkretnie i rzeczywiście słusznie napisane :D dzięki , zaraz siądę i poprawie . Co do uwagi nr 2 to hehe 1 przycisk brakuje :)
Gość Trawnikow Napisano 16 Styczeń 2008 Napisano 16 Styczeń 2008 1) To po pierwsze ten kabel jakoś strasznie dziwnie wychodzi -> powinien najpierw iść kawałek prsto, a dopiero potem opadać (mam nadzieję że zrozumiałeś, o co mi chodzi :) ) A po drugie to mocowanie tego prostopadłościanu, na referce jest inne -> ma jakieś pokrętła i powinno być też moim zdaniem trochę wyższe. 2) Ten element powinien być chyba trochę wyższy, ale moze to tylko złudzenie, nie wiem. A poza tym bardzo fajny model, tak trzymaj. :)
mileS Napisano 16 Styczeń 2008 Autor Napisano 16 Styczeń 2008 Dobra poprawiłem rzeczy o których wspomnieliście z wyjątkiem A po drugie to mocowanie tego prostopadłościanu, na referce jest inne -> ma jakieś pokrętła i powinno być też moim zdaniem trochę wyższe.ORAZ 5. Tam jest jeszcze jeden pierścień (możliwe że tam jest ale go nie widzę) BO niewiem o co chodzi :D . Kilka renderów z różnych stron : Aha i pytanko odrazu , czemu z pewnej odległości textury są rozmazane a z bliska są si? ?
piksar Napisano 16 Styczeń 2008 Napisano 16 Styczeń 2008 postaraj się - na forum są maniacy maszyn :) powodzenia ----edit---- pewnie !
mileS Napisano 16 Styczeń 2008 Autor Napisano 16 Styczeń 2008 piksar -> hehe z tobą na czele ? Pozdro
Poke Napisano 16 Styczeń 2008 Napisano 16 Styczeń 2008 Nieźle ci idzie , będę obserwował ... Powodzenia :D
mileS Napisano 17 Styczeń 2008 Autor Napisano 17 Styczeń 2008 Zaczątki dzisiejszego skrobania :) Pod wieczór większy up .
goran Napisano 17 Styczeń 2008 Napisano 17 Styczeń 2008 Ja też lubię takie maszynki. Ta konkretnie to maszyna wytrzymałościowa do stycznej próby rozciągania, z dodatkową nagrzewnicą do badań w podwyższonych temperaturach - to tak apropo pierwszych 3 postów :-) Co do modelu to fajnie, nawet o gwintach nie zapomniałeś!
mileS Napisano 17 Styczeń 2008 Autor Napisano 17 Styczeń 2008 goran -> Dzięki za oświecenie :D . Daje następny update , z którego jestem średnio zadowolony .
goran Napisano 17 Styczeń 2008 Napisano 17 Styczeń 2008 Sorki, takie zboczenie... Nie bijcie za offa :-)
mileS Napisano 17 Styczeń 2008 Autor Napisano 17 Styczeń 2008 goran -> Sorki ? Powinieneś napisać raczej nie ma za co :] . Dzięki za pomoc .
goran Napisano 18 Styczeń 2008 Napisano 18 Styczeń 2008 Render już znacznie lepszy, poprzednie wydają mi się nieco za słabo naświetlone. Co do samego modelu: 1. Podstawa: czy to jest materiał próbny czy końcowy? Wygląda jak beton, a w oryginale podstawa jest metalowa, pomalowana farbą. 2. W orginale nie ma tego ścięcia na bokach podstawy. 3. Elementy do mocowania próbek (te które leżą pod tym "talerzem" - chyba troszkę za małe, w oryginale wyglądają na nieco dłuższe i masywniejsze.
mileS Napisano 18 Styczeń 2008 Autor Napisano 18 Styczeń 2008 goran -> 1.Tak sobie próbuje , chce zrobić shader troszkę inny niż na refce . 2.No trochę popędziłem na początku , ale tej maszyny jest kilka wersji więc chyba może mieć ścięte czo ? chyba że to śmiesznie wygląda ... 3.Troszkę przeskaluje ale nie są takie małe , wydaję się przez kamere . Tak więc ostatnie poprawki i zabieram się do shaderków .
mileS Napisano 18 Styczeń 2008 Autor Napisano 18 Styczeń 2008 Trochę detalu dodałem i zaczynam ustawiać drugą maszynę
mileS Napisano 18 Styczeń 2008 Autor Napisano 18 Styczeń 2008 Modeling uważam za skończony , jeżeli coś widzicie to piszcie teraz żebym mógł poprawić . Mało ludzi się tu udziela... jest aż tak źle ? PozdrO
Gość Trawnikow Napisano 18 Styczeń 2008 Napisano 18 Styczeń 2008 Moim zdaniem jest bardzo dobrze, pokażesz siateczki? Mam nadzieję, że teksturki bedą równie fajne, powodzenia! Pozdrawiam
mileS Napisano 18 Styczeń 2008 Autor Napisano 18 Styczeń 2008 Trawnikow -> dzięki siatkę już wrzucam . Gdzie tylko pamiętałem wyłączyłem MS'a , ale pewnie gdzieś przeoczyłem . Miejscami trochę gęsto ale to przez lofty, booelany i inne ustrojstwa . 2 maszyny razem z ms'em dobijają do 1miliona poly
mileS Napisano 20 Styczeń 2008 Autor Napisano 20 Styczeń 2008 Witam ! Od jakiś 3 dni próbuje ustawić scene i światła , cały czas średnio wychodzi a czas rendera się wydłuża . Mam 6 świateł ,2 vraylight na panelu , 2 vraylight ze sztucznym żółtym światłem oraz 1vraylight w oknie emitujący światło naturalne i IES sun . Jest ziarno mimo ze swiatła na sub 20 . Render na razie na low . Na obrazku pisze ze render 1h ponad ale zrobiłem stan wstrzymania w między czasie , trwało to gdzieś 30 minut , nie jestem zadowolony , ale nigdy jeszcze nie ustawiałem studia .... :(
claude Napisano 20 Styczeń 2008 Napisano 20 Styczeń 2008 Mi się podoba :) Gdzie teksturki? pozdrawiam
mileS Napisano 20 Styczeń 2008 Autor Napisano 20 Styczeń 2008 claude -> dzięki , najpierw musze ustawić dobrze render i światła , bo jak dam materiały to czas się wydłuży .:]
szeyker89 Napisano 20 Styczeń 2008 Napisano 20 Styczeń 2008 No no. Fajnie. Czekam na render z teksturami. Pozdro
Gość Trawnikow Napisano 20 Styczeń 2008 Napisano 20 Styczeń 2008 Trochę przepalone tam na ścianie po prawej i górna część maszyny z prawej, poza tym fajnie. Choć sądzę, że i tak jeszcze będziesz musiał zmodyfikowac to oświetlenie po dodanieu materiałów, tak żeby rozbłyski były tam gdzie trzeba itp. (przynajmniej tak mi sięwydaje, ale ja nie jestem jakiś masta w tych sprawch :) ). Ale generalnie całkiem przyjemnie wygląda - czekam na teksturki i powodzenia. pozdrawiam.
mileS Napisano 20 Styczeń 2008 Autor Napisano 20 Styczeń 2008 szeyker89 -> miejmy nadzieję że się doczekasz , bo ja już sił tracę .. Trawnikow -> dzięki też to zauważyłem , co do oswietlenia pod materiał to raczej beda to male zmiany , a musze miec juz podgląd na całość .
Rekomendowane odpowiedzi