Napisano 16 Styczeń 200817 l Witam wszystkich! Po pewnej przerwie w pracy z maxem, postanowiłem do niego wrócići i zrobić wizualizację pewnego pokoju. Jako, że jestem początkujący, napotkałem pewien problem, który dla Was będzie pewnie błahy. Mam nadzieję, że dobrze go opiszę. Mam problem z "oddaniem wielkości pomieszczenia" na renderze. Cały pokój zmierzyłem z miarą w rękach i tak przeniosłem wymiary do maxa (units = centymetry). I wyszło takie coś ( to tylko prewiev render, zrobiony na szybko): Pomieszczenie wygląda jak buda dla psa, a nie pełnometrażowy pokój. Kamera ledwo się tam "mieści"! Jest to dla mnei bardzo frustrujące, ponieważ nie wiem jak temu zaradzić. Jak uzyskać efekt, z tych wszystkich pro wizek, gdzie kamera przedstawia obraz z perspektywy oczu człowieka? Gdzie widać że każdy metr to naprawdę 1m... Powiekszyć tą scenę? Zastosować jakiś mnożnik typu 1m w realu = 10 m w maxie? Mam nadzieję, że można to zrozumieć i , że ktoś zna lekarstwo na ta przypadłość. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za odpowiedź.
Napisano 16 Styczeń 200817 l Zwykle daje sie inny FOV kamerze. I nie wiem czy modeling to dobry dzial do tego problemu, ale pochwalic trzeba za nazwanie watku :)
Napisano 16 Styczeń 200817 l kwestia doboru odpowiedniej ogniskowej/kąta widzenia (im kąt wiekszy tym wiecej pomieszczenia obejmie widok z kamery) , i odpowiedniego doboru miejsca w ktorym stoi kamera (czesto umiejscawia sie ja poza pomieszczeniem) BTW wrzucenie textury na podloge w nieodpowiedniej skali automatycznie znieksztalca odbior pomieszczenia
Napisano 16 Styczeń 200817 l Dzięki za odpowiedź. Wiem, że dział modeling to nie do końca to,ale nigdzie mi problem nie pasował :) Dobra, wygląda na to, że będe musiał się pobawić z kamerą. Znacie może jakieś strony, gdzie jest wiecej na ten temat opisane , ew. jakieś optymalne ustawienia kamery ? Idę pogooglować i jeszcze raz dzięki, jak znajdę coś ciekawego to dodam tutaj, może komuś innemu się przyda :) EDIT: Lepiej używać VRayPhisicalCamera czy Standard Target/Free Camera?
Napisano 16 Styczeń 200817 l Ja bym stawiał na tą pierwszą (ale to podobno zależy od upodobań indywidualnych).
Napisano 16 Styczeń 200817 l Poprawiłem ustawienia kamery. Oto co wyszło (wiem, że jest ciemno ale to się poprawi): Dla mnie jest znacznie lepiej, mam nadzieję, że to o to chodziło :) Co zrobiłem? Użyłem VRayPhysical Camera, no i bawiłem się focal lenght i film gate, tak aby jedno z drugim tak dopasować aby było wrażenie przestrzeni i za razem nie wyszło "śmieszcznie tunelowato/zniekształcone". Dla wszystkich borykających się z tym problemem (o ile są tacy :P): - Zmiana rozmiarów obiektów nic nie da, trzeba grzebać w ustawieniach kamery (FOV, focal lenght, film gate). Pozdrawiam wszystkich.