Napisano 17 Styczeń 200817 l witam, mam toshibe satellite i chce dorzucic sobie RAM. O ile w stacjonarnym to banalne dla mnie to tu sie boje :D. Otworzylem spod lapa i tam mam jedna pamiec na dole wsadzona (przy klawiaturze) i drugi slot wolny powyzej. Chcialem wcisnac RAM ale nie chce wejsc do konca :/. Nie robilem tego zbyt mocno bo sie balem ze cos uszkodze. Trzeba wcisnac go mocniej? po bokach sa takie dwie 'szyny', co z nimi? Pewnie banalne pytanko ale wole sie upewnic bo troche za niego dalem a jest jeszcze na gwarancji :] pzdr
Napisano 17 Styczeń 200817 l U mnie trzeba było docisnąć w miarę mocno, ale przypuszczam że każdy laptop trochę inny (ja mam asusa). Było też jakoś że trzeba było przyciskać 3 żeczy na raz, czyli lepiej z pomocą drugiej osoby. http://www.irisvista.com/tech/ może tam coś znajdziesz, są tam instrukcje z obrazkami do różnych procedur.
Napisano 17 Styczeń 200817 l :) tak musisz docisnac zeby 'pykło' i wyciecia w pamieci zaskoczyly za wypustki w tych szynach. Zazwyczaj trzeba wkladac to pod pewnym kątem niewiem jak to tam dokladnie w toszibach wyglada ale sprawdz czy szyny nie wychylaja sie wertykalnie, jesli tak to jestes w domciu. [edit] a no wlasnie najlepiej pogoogluj za pdfmai serwisowymi masa tego.
Napisano 17 Styczeń 200817 l Mniej więcej pod kątem 45 stopni musisz do gniazda wcisnąć pamięć (mowa o DDR2). A później nacisnąć ją w taki sposób aby te dwie "szyny" z boku weszły w profilowanie pamięci.
Napisano 17 Styczeń 200817 l Autor ok, to dzialam :], jak sie nie pojawie za 15 minut to znaczy ze komp mi padl ;] pzdr EDIT: UDALO SIE ;];] i rzeczywiscie trzeba bylo pod katem 45 st wcisnac :) dzieki!