Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam chciałbym sie was zapytać czy znacie jakieś firmy takie jak np Platige Image które zajmuja sie efektami do filmów, reklamówkami itp. Oczywiscie pytam o polskie bo zagranicznych to raczej pełno :) Pozdr

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

AlienFx, Orka, Badi Badi, Lightcraft, Packshot, Odeon, Televisor, Postprodukcja (dawne ITI), Nextmedia, chyba ChimneyPot ma swoją grafikę 3d... to tylko kilka z Warszawy i z pamięci podręcznej.

A co Cię konkretnie interesuje?

Napisano
  • Autor

nieźle jak znacie jeszcze jakieś to piszcie : ) będe wdzięczny :D

interesuje mnie puki co wszystko...

Napisano

Symek w sumie wyczerpał niemal temat rynku warszawskiego. Dodałbym jeszcze Lunapark , który chyba ciągle coś dlubie, no i obiło mi się o uszy, że to studio ITI będzie się zwało teraz Human Ark - ale jest to info nie sprawdzone.

salut

Dziadek Stal

Napisano

Oczywiście nie sama Warszawa. Jest też mocny oddział wrocławski i śląski, a smoka z Wiedźmina robiło WYbrzeże. Pewnie także Łódź ma swoje studia (Samafor robi 3d, ale tylko konkretne filmy). Ale niech się wypowiedzą znające się osoby. Virtual Magic z Wrocławia przychodzi mi tylko do głowy...

Napisano

a tak z ciekawości, która z tych fim jest waszym zdaniem najlepsza - tzn oferuje najlepsze warunki rozwoju.

Albo inaczej ktora byscie polecili animatorowi szukajacemu pracy (w Warszawie)?

Napisano

Tak, we Wro to vm i rmg reszta to śluby i wesela :C

no w sumie jeszcze soul seed cos robią do regionalnej

Napisano

a poza Platigem - mozecie cos wiecej powiedziec o tych wyzej wymienionych?

Alienfx, Orka, Lightcraft, Odeon - jestem ciekaw czy kraza jakies opinie, pogloski itp o tych firmach.

Oczywiscie Platige sie jako pierwszy rzuca na mysl, ale to chyba glownie z tego powodu ze jest tak slawny i rozreklamowany - zajmuje sie czyms wiecej niz tylko reklamami i zawsze bylo o nim glosniej w mediach.

Napisano

Rzeczywiście najbardziej uznany, nagradzany i pewnie najbardziej nobilitujący dla grafika jest Platige Image. Jest też pewnie najlepszym studiem w tym sensie, że ma największy dorobek artystyczny w dziedzinie 3d i od lat zgarnia z rynku świetnych grafików.

Ale przypomniałem sobie ostatnio choćby reel AlienFX i muszę powiedzieć, że naprawdę kawał niezłej roboty powstało w tym studio również - reela mają w każdym razie lepiej zmontowanego ;). Nie mają takiej jazdy na osobiste projekty i promocję, którą na tym można robić + na budowę dużego studia - po prostu robią swoje. Platige wyraźnie celuje w pierwsze w Polsce studio średniej wielkości (+50 osób) i większe projekty, na które 10 osobowe studio nie może sobie pozwolić.

Badi - Badi kolejne studio w którym wiele się dzieje na wysokim poziomie.

Trudno więc byłoby powiedzieć, że nie ma alternatywy dla Platige. Prawie w każdym z wymienionych wyżej studiów pracują ludzie z +10 stażem, od których możesz się wiele nauczyć. Wiele z nich założyli niedawno "robotnicy" z innych dużych studiów . Televisor na przykład (chyba... )

Poza tym większość tych studiów to jednak fabryki reklamy - to znaczy w sensie artystycznym niewiele wniosą do Twojego życia. Warsztat poznasz na pewno.

Gdybyś szukał konkretnie pracy w Warszawie, to raz, że problemów mieć nie będziesz, a dwa ż,e możesz mi posłać PM'a. Mógłbym mieć konkretną propozycję.

pozdr.,

skk.

Napisano

No wlasnie o to mi chodzi. Platige jedzie na reputacji i na pewno bedzie najbardziej nobilitujacy, ale to nie znaczy ze mozna tam najlepiej zarobic. W koncu najwieksza kasa jest chyba z reklam a nie z artystycznych shortow. Pytanie czego sie szuka - jak najlepszych zarobkow czy rozwijania sie artystycznie.

A wiecie moze cos na temat Orki? Poza Platigem o tym studio chyba najwiecej szlyszalem, bo o reszcie wymienionych albo uslyszalem dopiero teraz, albo stosunkowo niedawno. Z tego co wiem to Orka istnieje na rynku juz od jakiegos czasu, tyle ze nie jest chyba tak nastawiona na samo 3d?

SYmek - zgadza sie ze problemow z praca raczej nie ma, pytanie tylko co wybrac i w jakim kierunku isc.

Napisano

Isc w kierunku ksztalcenia sie i wyslac cv wszedzie, to nie tak ze chcesz i cie wezma

Napisano

Jesli zaczynasz pracowac w studiach, ja bym sie nad zarobkami nie zastanawial. One sa z reguly wyrownane i zaleza od tego, jak bardzo sam siebie zajedziesz..., pracujesz na akord ;).

Platige akurat shorty nie przeszkadzaja robic pieniadzy. Maja zwykle 20-100% wyzsze budzety, bo raz ze sie cenia - i sluszenie - a dwa, ze robia statystycznie wiecej reklam "high profile" - to znaczy takich, ktore z zalozenia duzo kosztuja. Inne, mniejsze firmy musza sie zadowolic drobnica.

Co do opinii na temat studiow. Wiesz, studio to jest byt abstrakcyjny. Tworza je ludzie, a ze poza nielicznymi wyjatkami panuje na tym rynku spora rotacja, to wystarczy ze zmieni sie ekipa i zmienia sie studio - zostaje tylko nazwa. Ja pamietam Orke sprzed paru lat i teraz nie wiem, co sie tam dzieje, bo zdaje sie, ze akurat to studio przezylo dwie gwaltowne rotacje...

To samo tyczy sie Lightcraftu, ktory nie ma chyba stalego teamu. W Badi-Badi, AlienFx czy Platige jest inaczej. Sa tez mniejsi jak Televisor, ktory szukal ostatnio grafikow. Postprodukcja i jeszcze jedna nowa firma, ktorej nazwy zdradzic nie moge, tez bedzie kogos szykala.

Poza tym w Warszawie poszukuje sie gwaltownie onlinowcow + montazystow. Co roku rynek rosnie o kilkanascie procent a ludzi wrecz ubywa (UK). To nawet zabawne, jak spojrzysz jak poszybowaly zarobki montazystow przez ostatnie dwa lata...

Skladaj demo, wysylaj i tak w pierwszym roku zaliczysz 3 studia ;)

pozdr.,

skk.

Napisano
Platige ? .

Powiedział...:P

Ciekaw jestem ile placi, dajmy na to platige, i co wlasciwie kupuja. gotowe rzeczy w stylu np 10 sek animacji, czy raczej interesuja ich polprodukty np. model 3d do jakiejs reklamy.

Zależy kto w czym jest dobry, od jednych modele, od innych animatiki, są tacy freelancerzy którzy zdalenie potrafią zrobić w zasadzie cały film ale to już trzeba być absolutnym wymiataczem. Ogólnie jednak to od ludzi pracujących zdalnie "półprodukty".