fantom15 Napisano 21 Styczeń 2008 Share Napisano 21 Styczeń 2008 Siemka, nie wiem co i jak, stało się nagle po jednym długim renderze... Mam taką sytuację: Wiem, że nie widać zbyt dużo ale chyba wystraczy żeby zobaczyć, że ten render jest totalnie spłaszczony :| . Reinstalka V-Ray nie pomogła, sprawdzałem inne rendery i wszystko jest ok :( . Wiecie jaka może być tego przyczyna ?? Edit1: Zauważyłem, że dzieje się tak tylko, kiedy użyję funkcji Enable built-in Frame Buffer . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cubius Napisano 22 Styczeń 2008 Share Napisano 22 Styczeń 2008 Sprawdź okienko Pixel Aspect. Powinno być 1,0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantom15 Napisano 22 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2008 To nic nie zmienia, bo ta funkcja jest tylko gdy odchaczysz opcję "Get resolution from MAX" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cubius Napisano 22 Styczeń 2008 Share Napisano 22 Styczeń 2008 Być może w zakładce maxa, tam gdzie ustawiasz rozdzielczość pixel aspect jest zmodyfikowany. (Common parameters / Output size) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantom15 Napisano 23 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2008 Ale to jest do roździelczość MAX'a :P a nie V-Ray ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 to musi być pixel aspect (PA). jak renderujesz z frame buffera to ten PA z zakładki vraya, jak wybierasz get ressolution... to ten PA z zakładki common... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantom15 Napisano 23 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2008 Daje wam screeny ustawień V-Ray'a takie jakich zawsze użyałem/używam : Zmieniam tylko roździelczość w Frame Buffer z 640x480 na 1280x960 . No i teraz przy takich ustawieniach robi sie kupa :( . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 to daj jakąś prostą scenę która tak ci się dziwnie renderuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantom15 Napisano 23 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2008 Dałem wcześniej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 24 Styczeń 2008 Share Napisano 24 Styczeń 2008 do ściągnięcia plik maxa daj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cubius Napisano 24 Styczeń 2008 Share Napisano 24 Styczeń 2008 Też mi nic innego jak PA nie przychodzi do głowy. Czasem predefiniowane sety rozdzielczości mają przypisane domyślnie jakieś dziwne wartości PA. Zawsze możesz zrobić "merge" tej sceny do innego pliku i się problem chwilowo powinien sam rozwiązać. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantom15 Napisano 24 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2008 Co oznacza chwilowo ?? Edit: posprawdzałem i wychodzi na to, że tylko w dwóch scenach mam takie problemy. O jedną się nie martwię bo to nic ważnego, ale ta druga to taki pokoik nad którym trochę już pracuje, nie chciałbym żeby sie okazało, że muszę go robić od nowa :( . Da się to jakoś naprawić ?? Teraz idę na trening, jak wrócę to wrzucę plik z tą sceną żebyście mogli się jej przyjrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cubius Napisano 24 Styczeń 2008 Share Napisano 24 Styczeń 2008 Chwilowo oznacza że może pomóc, ale i tak nie znamy przyczyny i problem może się powtórzyć. Wrzuć plik, to najszybciej coś poradzimy. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantom15 Napisano 25 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2008 Trzymajcie ;) http://s004.wyslijto.pl/?file_id=44779159011811288770 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 w jakim to jest maxie zrobione? Ja nie mogę tego otworzyć, najpierw mam informację o brakującym dll. z mentala a potem informację o nieudanym ładowaniu pliku. pewnie 2008? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantom15 Napisano 25 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2008 Tak to jest 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi