Napisano 21 Styczeń 200817 l Siemka, nie wiem co i jak, stało się nagle po jednym długim renderze... Mam taką sytuację: Wiem, że nie widać zbyt dużo ale chyba wystraczy żeby zobaczyć, że ten render jest totalnie spłaszczony :| . Reinstalka V-Ray nie pomogła, sprawdzałem inne rendery i wszystko jest ok :( . Wiecie jaka może być tego przyczyna ?? Edit1: Zauważyłem, że dzieje się tak tylko, kiedy użyję funkcji Enable built-in Frame Buffer .
Napisano 22 Styczeń 200817 l Autor To nic nie zmienia, bo ta funkcja jest tylko gdy odchaczysz opcję "Get resolution from MAX" .
Napisano 22 Styczeń 200817 l Być może w zakładce maxa, tam gdzie ustawiasz rozdzielczość pixel aspect jest zmodyfikowany. (Common parameters / Output size)
Napisano 23 Styczeń 200817 l to musi być pixel aspect (PA). jak renderujesz z frame buffera to ten PA z zakładki vraya, jak wybierasz get ressolution... to ten PA z zakładki common...
Napisano 23 Styczeń 200817 l Autor Daje wam screeny ustawień V-Ray'a takie jakich zawsze użyałem/używam : Zmieniam tylko roździelczość w Frame Buffer z 640x480 na 1280x960 . No i teraz przy takich ustawieniach robi sie kupa :( .
Napisano 24 Styczeń 200817 l Też mi nic innego jak PA nie przychodzi do głowy. Czasem predefiniowane sety rozdzielczości mają przypisane domyślnie jakieś dziwne wartości PA. Zawsze możesz zrobić "merge" tej sceny do innego pliku i się problem chwilowo powinien sam rozwiązać. :)
Napisano 24 Styczeń 200817 l Autor Co oznacza chwilowo ?? Edit: posprawdzałem i wychodzi na to, że tylko w dwóch scenach mam takie problemy. O jedną się nie martwię bo to nic ważnego, ale ta druga to taki pokoik nad którym trochę już pracuje, nie chciałbym żeby sie okazało, że muszę go robić od nowa :( . Da się to jakoś naprawić ?? Teraz idę na trening, jak wrócę to wrzucę plik z tą sceną żebyście mogli się jej przyjrzeć.
Napisano 24 Styczeń 200817 l Chwilowo oznacza że może pomóc, ale i tak nie znamy przyczyny i problem może się powtórzyć. Wrzuć plik, to najszybciej coś poradzimy. :)
Napisano 25 Styczeń 200817 l Autor Trzymajcie ;) http://s004.wyslijto.pl/?file_id=44779159011811288770
Napisano 25 Styczeń 200817 l w jakim to jest maxie zrobione? Ja nie mogę tego otworzyć, najpierw mam informację o brakującym dll. z mentala a potem informację o nieudanym ładowaniu pliku. pewnie 2008?