Napisano 26 Stycze艅 200817 l Hey! ja dopiero zaczynam zabawe a maxwellu. potrzebuje zrobic jako takie rendery mojego modelu-budynku... ( mam 2 dni...eh) nie moge i nie wiem jak moge ustawic kamere, tak bym miala widok elewacji. przesuwam kamere, ale nie da sie tego w zaden sposow ustawic, by pokazala sie elewacje. wpisywanie wspolrzednych kamery tez nie pomaga. pomozcie ! 聽 Ps czy da sie tez wylaczyc perpektywe? pozdr ola
Napisano 26 Stycze艅 200817 l Czesc Jasne ze sie da wylaczyc perspective , musisz ustawic widok na maxwell camere
Napisano 28 Stycze艅 200817 l Hej! Je偶eli pracujesz w 3dmax to ustawienie widoku bez perspektywy raczej nie jest mo偶liwe (kolejna pora偶ka maxwellowa). Co prawda mo偶na ustawi膰 bardzo odleg艂膮 kamer膮 z bardzo ma艂ym k膮tem widzenia, ale nie o to chodzi. 聽 Jedyny spos贸b jak znam to w maxwell studio nale偶y prze艂膮czy膰 si臋 z widoku CAMERA do widoku F(front) L(left) R (right) B(back) i wtedy rozpocz膮膰 rendering, ale nie w oknie studia tylko w normalnym renderze. 聽 2.Je偶eli potrzebna jest wi臋ksza rozdzia艂ka ni偶 ta proponowana przez STUDIO. 聽 zaraz po rozpocz臋tym renderingu przerwa膰 go przyciskiem STOP. Potem w oknie renderera przestawi膰 rozdzielczo艣膰 renderingu na wymarzon膮 i rozpocz膮膰 rendering jeszcze raz (bez zamykania okna). Na pytanie rendera czy napisa膰 plik trzeba potwierdzi膰 偶e owszem YES.
Napisano 28 Stycze艅 200817 l Zdeno co ty za g艂upoty wypisujesz ? nie jedz po MW jesli nie masz wi臋kszego poj臋cia na jego temat - jaka kolejna pora偶ka ? 聽 Tak jak pisa艂 Trojkat, a odnosnie wi臋kszych rozdzia艂ek - po co stopowac render skoro mozna ustawic rozdzia艂ke jeszcze przed puszczeniem rendera ?
Napisano 28 Stycze艅 200817 l hahaha kolejny zabawny post w tym w膮tku ;) kiedy nauczycie si臋 czyta膰 ze zrozumieniem ? 聽 wyja艣niam. 聽 Kole偶anka chce wyrenderowa膰 ELEWACJE czyli widoki BEZ SKR脫TU PERSPEKTYWICZNEGO (mo偶e to was zmyli艂o, 偶e elewacje to typowo architektoniczny wymys艂 i nie ka偶dy musi wiedzie膰 z czym to si臋 je). 聽 W 3dmaxie NIE DA SI臉 tego zrobi膰 bo Maxwell krzyczy, 偶e potrzebna mu CAMERA albo PERSPECTIVE View. Odhaczenie w ustawieniach CAMERA opcji ORTHOGONAL PROJECTION nic nie daje. Dlatego uwa偶am to za kolejn膮 niedor贸bk臋 maxwellowego 3dmaxowego pluginu. 聽 W MAWELL STUDIO wyrenderowanie ELEWACJI te偶 nie jest proste, bo rozdzia艂k臋 ustawiasz w ustawieniach CAMERA (czyli nieprzydatne dla renderowania elewacji). 聽 Dlatego renderowanie widok贸w ORTHOGONAL takich jak FRONT LEFT RIGHT TOP BACK BOTTOM wymaga ma艂ego tricku, bo NIE MO呕NA przed wystartowaniem rendera ustawi膰 ich rozdzia艂ki w STUDIO. dlatego trzeba najpierw wystartowa膰 render - zatrzyma膰 -zmieni膰 rozdzia艂k臋 na wi臋ksz膮 - i dopiero cieszy膰 si臋 renderuj膮c膮 si臋 elewacj膮. 聽 Tak te偶 zabawna ju偶 by艂a uwaga TrojkaT'a aby prze艂膮czy膰 si臋 na CAMERA z PERSPECTIVE bo to przecie偶 nic nie zmienia i nadal istniej skr贸t perspektywiczny kt贸rego przy elewacji nale偶y unikn膮膰. 聽 No ale ka偶dy mo偶e si臋 pomyli膰. Ty jednak Hindus pojecha艂e艣 z koksem r贸wno. Moim skromnym zdaniem na maxwellu si臋 troch臋 znam - przynajmniej udaje mi si臋 na renderach z niego zarabia膰 pieni膮dze (w poprzednim w膮tku jest wn臋trze wyrenderowane przeze mnie). Tak te偶 najpierw zbadaj temat zanim zaczniesz si臋 ciska膰. 聽 Podsumowuj膮c aby nie by艂o niejasno艣ci: Maxwell moim zdaniem jest najlepszym rendererem w obecnej chwili, ale nie ma si臋 co oszukiwa膰, 偶e nie ma bug贸w i durnych rozwi膮za艅. Ca艂y czas jest poprawiany i np. displacement z ostatniego update'a gniecie wszystko inne.
Napisano 28 Stycze艅 200817 l my艣le 偶e jest na to rozwi膮zanie. W maxie ustaw kamere bardzo daleko od elewacji i pobaw sie jej parametrami [mm] [fov] itd. - przybli偶 widok. Uzyskasz to co chcialas.
Napisano 28 Stycze艅 200817 l Zdeno jakos ma艂o mnie interesuje twoja wiedza na temat mw, nie wiem ile w tym siedzisz, nawet nie wnikam - nie mi to oceniac, po pierwsze to nie jest miejsce na przechwa艂ki 偶e zarabiasz robiac rendery w mw - kogo to tutaj interesuje? 聽 Nie ciskam, spoko fajnie poznac kolejnego kolesia uwa偶aj膮cego siebie za guru :D 聽 Je偶eli juz jestesmy przy tym to po艂膮czenie tego co pisa艂 trojkat i swierszczu powinno byc swietnym rozwiazaniem, druga sprawa - jak juz jestesmy przy rozdzia艂kach to mozna to przeskoczyc za pomoca linii komend, bez potrzeby stopowania no ale to pewnie wiesz.
Napisano 28 Stycze艅 200817 l widz臋 偶e Ci臋 ma艂o interesuje moja wiedza, bo na samym pocz膮tku napisa艂e艣, 偶e g贸wno wiem. 聽 Spos贸b kt贸ry poda艂 SWRSC (TrojkoT nic o tym nie pisa艂) ja te偶 proponowa艂em wcze艣niej (i jest to jakie艣 rozwi膮zanie) ale jak wida膰 brak mo偶liwo艣ci renderowania widok贸w ortogonalnych jest w pewien spos贸b minusem maxwella (g艂贸wnie chodzi mi o plugin 3dmax). 聽 Co do lini komend to oczywi艣cie jest to szybszy i bardziej PRO spos贸b, ale je偶eli ALEKSANDRA dopiero zaczyna prac臋 z maxwellem to szybciej jej wyja艣ni膰 艂opatologicznie ni偶 rozpisywa膰 sk艂adni臋 lini komend. 聽 Wcale nie uwa偶am siebie za Guru. To raczej Ty masz problemy z w艂asnym ego. Nie chwal臋 si臋, tylko wyja艣ni艂em, 偶e znam maxwella na tyle aby kto艣 mi za to p艂aci艂 tak te偶 nie pozwol臋 sob膮 zamiata膰. 聽 Jak chcesz si臋 wy偶y膰 to lepiej r贸b tutki bo s膮 bardzo przydatne. 聽 Jak ju偶 dosta艂e艣 tego moda to lepiej zamknij ten w膮tek i bierzmy si臋 do roboty zamiast obrzuca膰 piaskiem. 聽 edit: wywali艂em wulgaryzmy
Napisano 29 Stycze艅 200817 l Nic takiego nie napisa艂em, nie chodzi tyle o twoj膮 wiedze techniczna co o wiedze na temat tego jak mw wygl膮da艂 jeszcze rok temu. Przeszed艂 ogromny progress i jest obecnie jednym z najlepiej rozwijanych render-engine'贸w, tak to trzeba postrzegac. 聽 I teraz podany przez Ciebie spos贸b ustawiania rozdzia艂ki przy poprzednim problemie wygl膮da艂 jak kolejny bug bo nie zwr贸ci艂es uwagi 偶e mozna to przestawic w opcjach (command line) - nie wnikam czy Aleksandra ma zamiar uzywac linii komend ale w pewnym stopniu jest to o wiele prostsze. 聽 Nie mam problemu z ego, to raczej nie chec do ludzi ktorzy obrzucaja mw b艂otem - a pisanie 'kolejny bug mw...' jest po cz臋艣ci takim zachowaniem. 聽 Nie jestem moderatorem. Peace djud.
Napisano 29 Stycze艅 200817 l peace ... 聽 Maxwellem renderuj臋, od ponad 2 lat i przeszed艂em przez (prawie -bo bez alfy) wszystkie stadia od bety przez nieudane RC do obecnego 1.6.1 dlatego zje偶y艂em si臋 troch臋 za mocno. 聽 Spos贸b z command line jest najlepszym rozwi膮zaniem w obecnym stanie rzeczy. 聽 Moim zdaniem powinna jednak by膰 mo偶liwo艣膰 w pluginie MW do 3dmax odhaczenia w ustawieniach camery orthogonal view i renderowanie bez paralaxy. Tego nie ma. Nie m贸wi膮c o tym, ze nie mo偶na wymusi膰 perspektywy dwuzbiegowej przez modyfikator CAMERA'y i to mi troch臋 przeszkadza w pracy. Dlatego zaklasyfikowa艂em to jako Bug. 聽 Poza tym MW jest narazie de Best i lepiej k艂贸膰my si臋 w Vrayowcami. 聽 Hmm ... my艣la艂em, 偶e masz Moda.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto