Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Hey! ja dopiero zaczynam zabawe a maxwellu. potrzebuje zrobic jako takie rendery mojego modelu-budynku... ( mam 2 dni...eh)

nie moge i nie wiem jak moge ustawic kamere, tak bym miala widok elewacji. przesuwam kamere, ale nie da sie tego w zaden sposow ustawic, by pokazala sie elewacje. wpisywanie wspolrzednych kamery tez nie pomaga.

pomozcie !

Ps czy da sie tez wylaczyc perpektywe?

pozdr

ola

• Odpowiedzi 9
  • Wy艣wietle艅 2,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Czesc

Jasne ze sie da wylaczyc perspective , musisz ustawic widok na maxwell camere

Napisano

Hej! Je偶eli pracujesz w 3dmax to ustawienie widoku bez perspektywy raczej nie jest mo偶liwe (kolejna pora偶ka maxwellowa). Co prawda mo偶na ustawi膰 bardzo odleg艂膮 kamer膮 z bardzo ma艂ym k膮tem widzenia, ale nie o to chodzi.

Jedyny spos贸b jak znam to w maxwell studio nale偶y prze艂膮czy膰 si臋 z widoku CAMERA do widoku F(front) L(left) R (right) B(back) i wtedy rozpocz膮膰 rendering, ale nie w oknie studia tylko w normalnym renderze.

2.Je偶eli potrzebna jest wi臋ksza rozdzia艂ka ni偶 ta proponowana przez STUDIO.

zaraz po rozpocz臋tym renderingu przerwa膰 go przyciskiem STOP. Potem w oknie renderera przestawi膰 rozdzielczo艣膰 renderingu na wymarzon膮 i rozpocz膮膰 rendering jeszcze raz (bez zamykania okna). Na pytanie rendera czy napisa膰 plik trzeba potwierdzi膰 偶e owszem YES.

Napisano

Zdeno co ty za g艂upoty wypisujesz ? nie jedz po MW jesli nie masz wi臋kszego poj臋cia na jego temat - jaka kolejna pora偶ka ?

Tak jak pisa艂 Trojkat, a odnosnie wi臋kszych rozdzia艂ek - po co stopowac render skoro mozna ustawic rozdzia艂ke jeszcze przed puszczeniem rendera ?

Napisano

hahaha kolejny zabawny post w tym w膮tku ;) kiedy nauczycie si臋 czyta膰 ze zrozumieniem ?

wyja艣niam.

Kole偶anka chce wyrenderowa膰 ELEWACJE czyli widoki BEZ SKR脫TU PERSPEKTYWICZNEGO (mo偶e to was zmyli艂o, 偶e elewacje to typowo architektoniczny wymys艂 i nie ka偶dy musi wiedzie膰 z czym to si臋 je).

W 3dmaxie NIE DA SI臉 tego zrobi膰 bo Maxwell krzyczy, 偶e potrzebna mu CAMERA albo PERSPECTIVE View. Odhaczenie w ustawieniach CAMERA opcji ORTHOGONAL PROJECTION nic nie daje. Dlatego uwa偶am to za kolejn膮 niedor贸bk臋 maxwellowego 3dmaxowego pluginu.

W MAWELL STUDIO wyrenderowanie ELEWACJI te偶 nie jest proste, bo rozdzia艂k臋 ustawiasz w ustawieniach CAMERA (czyli nieprzydatne dla renderowania elewacji).

Dlatego renderowanie widok贸w ORTHOGONAL takich jak FRONT LEFT RIGHT TOP BACK BOTTOM wymaga ma艂ego tricku, bo NIE MO呕NA przed wystartowaniem rendera ustawi膰 ich rozdzia艂ki w STUDIO.

dlatego trzeba najpierw wystartowa膰 render - zatrzyma膰 -zmieni膰 rozdzia艂k臋 na wi臋ksz膮 - i dopiero cieszy膰 si臋 renderuj膮c膮 si臋 elewacj膮.

Tak te偶 zabawna ju偶 by艂a uwaga TrojkaT'a aby prze艂膮czy膰 si臋 na CAMERA z PERSPECTIVE bo to przecie偶 nic nie zmienia i nadal istniej skr贸t perspektywiczny kt贸rego przy elewacji nale偶y unikn膮膰.

No ale ka偶dy mo偶e si臋 pomyli膰. Ty jednak Hindus pojecha艂e艣 z koksem r贸wno. Moim skromnym zdaniem na maxwellu si臋 troch臋 znam - przynajmniej udaje mi si臋 na renderach z niego zarabia膰 pieni膮dze (w poprzednim w膮tku jest wn臋trze wyrenderowane przeze mnie). Tak te偶 najpierw zbadaj temat zanim zaczniesz si臋 ciska膰.

Podsumowuj膮c aby nie by艂o niejasno艣ci:

Maxwell moim zdaniem jest najlepszym rendererem w obecnej chwili, ale nie ma si臋 co oszukiwa膰, 偶e nie ma bug贸w i durnych rozwi膮za艅. Ca艂y czas jest poprawiany i np. displacement z ostatniego update'a gniecie wszystko inne.

Napisano

my艣le 偶e jest na to rozwi膮zanie. W maxie ustaw kamere bardzo daleko od elewacji i pobaw sie jej parametrami [mm] [fov] itd. - przybli偶 widok. Uzyskasz to co chcialas.

Napisano

Zdeno jakos ma艂o mnie interesuje twoja wiedza na temat mw, nie wiem ile w tym siedzisz, nawet nie wnikam - nie mi to oceniac, po pierwsze to nie jest miejsce na przechwa艂ki 偶e zarabiasz robiac rendery w mw - kogo to tutaj interesuje?

Nie ciskam, spoko fajnie poznac kolejnego kolesia uwa偶aj膮cego siebie za guru :D

Je偶eli juz jestesmy przy tym to po艂膮czenie tego co pisa艂 trojkat i swierszczu powinno byc swietnym rozwiazaniem, druga sprawa - jak juz jestesmy przy rozdzia艂kach to mozna to przeskoczyc za pomoca linii komend, bez potrzeby stopowania no ale to pewnie wiesz.

Napisano

widz臋 偶e Ci臋 ma艂o interesuje moja wiedza, bo na samym pocz膮tku napisa艂e艣, 偶e g贸wno wiem.

Spos贸b kt贸ry poda艂 SWRSC (TrojkoT nic o tym nie pisa艂) ja te偶 proponowa艂em wcze艣niej (i jest to jakie艣 rozwi膮zanie) ale jak wida膰 brak mo偶liwo艣ci renderowania widok贸w ortogonalnych jest w pewien spos贸b minusem maxwella (g艂贸wnie chodzi mi o plugin 3dmax).

Co do lini komend to oczywi艣cie jest to szybszy i bardziej PRO spos贸b, ale je偶eli ALEKSANDRA dopiero zaczyna prac臋 z maxwellem to szybciej jej wyja艣ni膰 艂opatologicznie ni偶 rozpisywa膰 sk艂adni臋 lini komend.

Wcale nie uwa偶am siebie za Guru. To raczej Ty masz problemy z w艂asnym ego.

Nie chwal臋 si臋, tylko wyja艣ni艂em, 偶e znam maxwella na tyle aby kto艣 mi za to p艂aci艂 tak te偶 nie pozwol臋 sob膮 zamiata膰.

Jak chcesz si臋 wy偶y膰 to lepiej r贸b tutki bo s膮 bardzo przydatne.

Jak ju偶 dosta艂e艣 tego moda to lepiej zamknij ten w膮tek i bierzmy si臋 do roboty zamiast obrzuca膰 piaskiem.

edit: wywali艂em wulgaryzmy

Napisano

Nic takiego nie napisa艂em, nie chodzi tyle o twoj膮 wiedze techniczna co o wiedze na temat tego jak mw wygl膮da艂 jeszcze rok temu. Przeszed艂 ogromny progress i jest obecnie jednym z najlepiej rozwijanych render-engine'贸w, tak to trzeba postrzegac.

I teraz podany przez Ciebie spos贸b ustawiania rozdzia艂ki przy poprzednim problemie wygl膮da艂 jak kolejny bug bo nie zwr贸ci艂es uwagi 偶e mozna to przestawic w opcjach (command line) - nie wnikam czy Aleksandra ma zamiar uzywac linii komend ale w pewnym stopniu jest to o wiele prostsze.

Nie mam problemu z ego, to raczej nie chec do ludzi ktorzy obrzucaja mw b艂otem - a pisanie 'kolejny bug mw...' jest po cz臋艣ci takim zachowaniem.

Nie jestem moderatorem.

Peace djud.

Napisano

peace ...

Maxwellem renderuj臋, od ponad 2 lat i przeszed艂em przez (prawie -bo bez alfy) wszystkie stadia od bety przez nieudane RC do obecnego 1.6.1 dlatego zje偶y艂em si臋 troch臋 za mocno.

Spos贸b z command line jest najlepszym rozwi膮zaniem w obecnym stanie rzeczy.

Moim zdaniem powinna jednak by膰 mo偶liwo艣膰 w pluginie MW do 3dmax odhaczenia w ustawieniach camery orthogonal view i renderowanie bez paralaxy. Tego nie ma. Nie m贸wi膮c o tym, ze nie mo偶na wymusi膰 perspektywy dwuzbiegowej przez modyfikator CAMERA'y i to mi troch臋 przeszkadza w pracy. Dlatego zaklasyfikowa艂em to jako Bug.

Poza tym MW jest narazie de Best i lepiej k艂贸膰my si臋 w Vrayowcami.

Hmm ... my艣la艂em, 偶e masz Moda.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci