Skocz do zawartości

elewacje w maxwellu

Gość Aleksandra Sas

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Aleksandra Sas

Hey! ja dopiero zaczynam zabawe a maxwellu. potrzebuje zrobic jako takie rendery mojego modelu-budynku... ( mam 2 dni...eh)

nie moge i nie wiem jak moge ustawic kamere, tak bym miala widok elewacji. przesuwam kamere, ale nie da sie tego w zaden sposow ustawic, by pokazala sie elewacje. wpisywanie wspolrzednych kamery tez nie pomaga.

pomozcie !

Ps czy da sie tez wylaczyc perpektywe?

pozdr

ola

• Odpowiedzi 9
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Hej! Jeżeli pracujesz w 3dmax to ustawienie widoku bez perspektywy raczej nie jest możliwe (kolejna porażka maxwellowa). Co prawda można ustawić bardzo odległą kamerą z bardzo małym kątem widzenia, ale nie o to chodzi.

Jedyny sposób jak znam to w maxwell studio należy przełączyć się z widoku CAMERA do widoku F(front) L(left) R (right) B(back) i wtedy rozpocząć rendering, ale nie w oknie studia tylko w normalnym renderze.

2.Jeżeli potrzebna jest większa rozdziałka niż ta proponowana przez STUDIO.

zaraz po rozpoczętym renderingu przerwać go przyciskiem STOP. Potem w oknie renderera przestawić rozdzielczość renderingu na wymarzoną i rozpocząć rendering jeszcze raz (bez zamykania okna). Na pytanie rendera czy napisać plik trzeba potwierdzić że owszem YES.

Zdeno co ty za głupoty wypisujesz ? nie jedz po MW jesli nie masz większego pojęcia na jego temat - jaka kolejna porażka ?

Tak jak pisał Trojkat, a odnosnie większych rozdziałek - po co stopowac render skoro mozna ustawic rozdziałke jeszcze przed puszczeniem rendera ?

hahaha kolejny zabawny post w tym wątku ;) kiedy nauczycie się czytać ze zrozumieniem ?

wyjaśniam.

Koleżanka chce wyrenderować ELEWACJE czyli widoki BEZ SKRÓTU PERSPEKTYWICZNEGO (może to was zmyliło, że elewacje to typowo architektoniczny wymysł i nie każdy musi wiedzieć z czym to się je).

W 3dmaxie NIE DA SIĘ tego zrobić bo Maxwell krzyczy, że potrzebna mu CAMERA albo PERSPECTIVE View. Odhaczenie w ustawieniach CAMERA opcji ORTHOGONAL PROJECTION nic nie daje. Dlatego uważam to za kolejną niedoróbkę maxwellowego 3dmaxowego pluginu.

W MAWELL STUDIO wyrenderowanie ELEWACJI też nie jest proste, bo rozdziałkę ustawiasz w ustawieniach CAMERA (czyli nieprzydatne dla renderowania elewacji).

Dlatego renderowanie widoków ORTHOGONAL takich jak FRONT LEFT RIGHT TOP BACK BOTTOM wymaga małego tricku, bo NIE MOŻNA przed wystartowaniem rendera ustawić ich rozdziałki w STUDIO.

dlatego trzeba najpierw wystartować render - zatrzymać -zmienić rozdziałkę na większą - i dopiero cieszyć się renderującą się elewacją.

Tak też zabawna już była uwaga TrojkaT'a aby przełączyć się na CAMERA z PERSPECTIVE bo to przecież nic nie zmienia i nadal istniej skrót perspektywiczny którego przy elewacji należy uniknąć.

No ale każdy może się pomylić. Ty jednak Hindus pojechałeś z koksem równo. Moim skromnym zdaniem na maxwellu się trochę znam - przynajmniej udaje mi się na renderach z niego zarabiać pieniądze (w poprzednim wątku jest wnętrze wyrenderowane przeze mnie). Tak też najpierw zbadaj temat zanim zaczniesz się ciskać.

Podsumowując aby nie było niejasności:

Maxwell moim zdaniem jest najlepszym rendererem w obecnej chwili, ale nie ma się co oszukiwać, że nie ma bugów i durnych rozwiązań. Cały czas jest poprawiany i np. displacement z ostatniego update'a gniecie wszystko inne.

Zdeno jakos mało mnie interesuje twoja wiedza na temat mw, nie wiem ile w tym siedzisz, nawet nie wnikam - nie mi to oceniac, po pierwsze to nie jest miejsce na przechwałki że zarabiasz robiac rendery w mw - kogo to tutaj interesuje?

Nie ciskam, spoko fajnie poznac kolejnego kolesia uważającego siebie za guru :D

Jeżeli juz jestesmy przy tym to połączenie tego co pisał trojkat i swierszczu powinno byc swietnym rozwiazaniem, druga sprawa - jak juz jestesmy przy rozdziałkach to mozna to przeskoczyc za pomoca linii komend, bez potrzeby stopowania no ale to pewnie wiesz.

widzę że Cię mało interesuje moja wiedza, bo na samym początku napisałeś, że gówno wiem.

Sposób który podał SWRSC (TrojkoT nic o tym nie pisał) ja też proponowałem wcześniej (i jest to jakieś rozwiązanie) ale jak widać brak możliwości renderowania widoków ortogonalnych jest w pewien sposób minusem maxwella (głównie chodzi mi o plugin 3dmax).

Co do lini komend to oczywiście jest to szybszy i bardziej PRO sposób, ale jeżeli ALEKSANDRA dopiero zaczyna pracę z maxwellem to szybciej jej wyjaśnić łopatologicznie niż rozpisywać składnię lini komend.

Wcale nie uważam siebie za Guru. To raczej Ty masz problemy z własnym ego.

Nie chwalę się, tylko wyjaśniłem, że znam maxwella na tyle aby ktoś mi za to płacił tak też nie pozwolę sobą zamiatać.

Jak chcesz się wyżyć to lepiej rób tutki bo są bardzo przydatne.

Jak już dostałeś tego moda to lepiej zamknij ten wątek i bierzmy się do roboty zamiast obrzucać piaskiem.

edit: wywaliłem wulgaryzmy

Nic takiego nie napisałem, nie chodzi tyle o twoją wiedze techniczna co o wiedze na temat tego jak mw wyglądał jeszcze rok temu. Przeszedł ogromny progress i jest obecnie jednym z najlepiej rozwijanych render-engine'ów, tak to trzeba postrzegac.

I teraz podany przez Ciebie sposób ustawiania rozdziałki przy poprzednim problemie wyglądał jak kolejny bug bo nie zwróciłes uwagi że mozna to przestawic w opcjach (command line) - nie wnikam czy Aleksandra ma zamiar uzywac linii komend ale w pewnym stopniu jest to o wiele prostsze.

Nie mam problemu z ego, to raczej nie chec do ludzi ktorzy obrzucaja mw błotem - a pisanie 'kolejny bug mw...' jest po części takim zachowaniem.

Nie jestem moderatorem.

Peace djud.

peace ...

Maxwellem renderuję, od ponad 2 lat i przeszedłem przez (prawie -bo bez alfy) wszystkie stadia od bety przez nieudane RC do obecnego 1.6.1 dlatego zjeżyłem się trochę za mocno.

Sposób z command line jest najlepszym rozwiązaniem w obecnym stanie rzeczy.

Moim zdaniem powinna jednak być możliwość w pluginie MW do 3dmax odhaczenia w ustawieniach camery orthogonal view i renderowanie bez paralaxy. Tego nie ma. Nie mówiąc o tym, ze nie można wymusić perspektywy dwuzbiegowej przez modyfikator CAMERA'y i to mi trochę przeszkadza w pracy. Dlatego zaklasyfikowałem to jako Bug.

Poza tym MW jest narazie de Best i lepiej kłóćmy się w Vrayowcami.

Hmm ... myślałem, że masz Moda.