Napisano 29 Styczeń 200817 l Witam jestem tu nowy, w maxie siedzę od niedawna [2 tyg]. Udało mi sie już wymodelować karabin m1 garand, z nawet niezłym skitkiem jak na pierwszy model. Teraz zabieram się za Mp5k i mam problem: Jak wyciąć dziurę w boxie? Słyszałem że boolean psuje siatkę, próbowałem nawet coś nim zrobić, ale nie wiem jak :/ Są jakieś inne metody wycinania dziur? Aha i chcę żeby była ona na wylot. Z góry dzięki za pomoc.
Napisano 29 Styczeń 200817 l Zaznacz polygony po przeciwnych stronach boxa i bevelem dodaj wytłoczenie ale z height ustawionym na 0 i outline amount ujemne na rozmiar dziury. Teraz usuń obydwa polygony które są zaznaczone po bevelu i usuń je. Przejdź do edycji na poziomie border i zaznacz obydwie krawędzie dookoła wyciętych dziur. Teraz narzędziem bridge połącz je i gotowe.
Napisano 29 Styczeń 200817 l http://www.onnovanbraam.com/index.php?tutorials/polygon_modeling_5_techniques_1/ tu masz dobra metode
Napisano 5 Luty 200817 l Blooean faktycznie może zepsuć siatkę, ale jeśli nie chcesz się bawić w taki modeling jaki podał kolega "mirach", to ta funkcja też zda swoje zadanie. Aby użyć blooean robisz tak: -tworzysz cylinder i box, -ustawiasz je tak aby cylinder przecinał boxa w miejscu gdzie będziesz chciał utworzyć otwór, -zaznaczasz box, -Create--> Compound-->Blooean, -następnie klikasz "Pick Operand B" i klikasz na cylinder, To wszystko.