Napisano 3 Luty 200817 l Witam, natknąłem się dzisiaj na coś dla mnei dość dziwnego. Otóż zazwyczaj jak modeluje w mayi moge modelować symetrycznie tlyko modelując połówkę obiektu, a druga połówka jest np. drugim obiektem sklonowanym jako instance pierwszego w duplicate special. W pewnym momencie jednak zauważyłem, że neichcący właczyłem jakąś inną opcję symetrii, której do tej pory nie znałem- w tym przypadku chodzi o symetrię względem osi z ale W 1 OBIEKCIE. jest to jeden obiekt polygonowy, gdy przesuwam vertexy, te po drugiej stornie zachowują się tak samo. Jak tą symetrię wyłaczyć i jak właczyć np. na inne osie? :) Dziękuje bardzo i czekam na odp. (maya 2008)
Napisano 3 Luty 200817 l W opcjach narzedzia move masz ustawianie osi dla reflection. Mozna tam tez przy okazji wlaczac i wylaczac ta funkcje, ale szybciej jest w menu kontekstowym dla narzedzia move (przytrzymujesz dluzej klawisz W i klikasz lewym myszy, na dole bedzie wlacz, wylacz reflection). Fajne jest w nowej mai to, ze ta opcja dziala nie tylko dla trybu word, ale i w innych ukladach odniesienia, no i tez dla innych narzedzi (scale i rotate). Pozdr.