Napisano 3 Luty 200817 l witam, to moj pierwszy watek na tym forum wiec mam andzieje ze uzusykam pomoc. problem jest nastepujacy- gdy proboje zrobic podglad tego co akurat stworzylem w adobe after effects (wersja 7.0 jakby co) moge to podejzec tylko do powiedzmy 10 sekund, czasami 15 - zalezy od kompzycji i chyba widzimisie programu:) powiedzmyz e film ma minute- gdy robie audio preview moge odsluchac calosc, ale gdy chce sprawdzic jak wszystko wspolgra z obrazem moge podejzec nawet nie polowe. mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi, jelsi jakies niejasnosci prosze pytac postaram sie to bardziej wytlumaczyc
Napisano 3 Luty 200817 l Chodzi o to, że AFX, jak większość jeśli nie wszystkie programy do kompozycji, preview ładuje do RAM'u. A do ramu mieści się tyle, ile się mieści i nie więcej nić 1.6GB na systemach 32 bit. Jeśli potrzebujesz zobaczyć więcej niż to, co mieści Ci się w RAMie, musisz exportować swoją kompozycję do QT bądź AVI. Co i tak jest dobrym pomysłem -oglądać swoją kompozycję w docelowym formacie (czy na przykład codeki nie psują Ci kolorów albo takie tam...). pozdr., skk.
Napisano 3 Luty 200817 l kurcze w sumie prawda, tylko wiesz co chwila cos zapisywac, a adobe troche z tym przymula. no ale jesli nie ma innej opcji...
Napisano 3 Luty 200817 l Zawsze możesz oglądać preview w proxy. 50% rozdzielczości to 1/4 danych do RAMu...
Napisano 3 Luty 200817 l kurcze w sumie prawda, tylko wiesz co chwila cos zapisywac, a adobe troche z tym przymula. no ale jesli nie ma innej opcji... hiehiehie... chyba nigdy z combustionem nie miałeś styczności :P a do wspomnianych opcji dorzuć jeszcze disk cache (prefsy -> memory & cache)
Napisano 3 Luty 200817 l 10-15 sekund? mi w pionowym palu spokojnie previewuje z ramu kolo minuty a mam rapterm 2x512 pewnie kolega w ogole nie uzywam ram playera tylko spacje naciska i troche mu sie streamuje, a z tego co mi sie wydaje (nie testowalem, nie sprawdzalem) to wtedy zapisuje na dysku
Napisano 4 Luty 200817 l Pionowym PAL'u ?! znaczy się 576x720 ? No to jeżeli robisz preview w pełnej rozdziałce to opisz jak to robisz (ustawienia Aftera), bo u mnie przy 2 GB nie chce łyknąć więcej niż 24sek.
Napisano 6 Luty 200817 l tak, 576x720. w sumie testow nie robilem, ale tez moze zalezy to od skomplikowania sceny ale nie robie nic specyficznego, dzisiaj siadam dalej do efekta i sprawdze ile moge previewowac edit: a jednak, sprawdzilem na probe i wyplulo tylko 10 sekund, ale co dziwne nie przeszkadza mi to ograniczenie