Napisano 3 Luty 200817 l Witam. Mam problem z boolean. Moge go zilustrowac obrazkiem zamieszczonym przez kolege (sory ze nie moj screen ale strasznie zalezy mi na czasie) http://img413.imageshack.us/my.php?image=72951355bn2.jpg. chodzi o to ze po uzyciu boolean znikaja sciany tzn 1 znika a druga staje sie przezroczysta z jednej strony (nawet glupio brzmi). Albo jak koledze po calosci albo sa to krawedzie miedzy obiektami a i b. Czy moglby ktos cos poradzic? Czytalem kilka watkow w ktorych pisaliscie o innych metodach wycinania ale niestety jest sesja i musze jak najszybciej oddac projekt. Nie mam wiec czasu raczej niczego nowego probowac :C Z gory dzieki za porady. kurcze chyba powinienem dopisac ten post do temetu kolegi :( sorki za nieuwage...
Napisano 5 Luty 200817 l Yo, nie wiem czy już nie rozwiązałeś problemu... Boolean jest do bani, zwykle nie działa. Proboolean w nowych wersjach maxa jest już bardziej znośny ale to nie to ciągle. Proponuję taką metodę na Twoj model: Splines->Regentagle Splines->Circle i robisz odpowiednią ilość dziurek. Robisz z tego wszystkiego jednolity editable spline. Nadajesz modyfikator uvw co spowoduje powstanie płaszczyzny z dziurami. Colapse all, następnie convert to editable poly. Nadajesz modyfikator shell i ustawiasz tam odpowiednią grubość. Nadajesz modyfikator subdivide i zmiejszasz odpowiednio parametr size, tylko powoli bo jak zagęścić za mocno to performance kompa nie wytrzyma. Nadajesz modyfikator bend i voila! Minus jest taki, że siatka będzie gęsta. pozdro!