Gość bl0ndynek Napisano 4 Luty 2008 Napisano 4 Luty 2008 Witam, mam model pod 3ds maxem i ustawiony w podstawie tego modelu pivot point, problem polega na tym, że w momencie eksportu do 3ds pivot point sie przemieszcza. Dokładniej mówiąc jeśli wyeksportowany model załaduje spowrotem do 3d studio wszytsko wydaje się wyglądać w porządku, ale jesli ten sam plik.3ds otwieram powiedźmy w deled 3d pivot znajduje sie w zupełnie innym miejscu. Próbowałem już eksportować editable poly, editable mesh i xform i nic. czy jest na to jakiś sposób? lub może problem jest znany?
kamil.ochel Napisano 4 Luty 2008 Napisano 4 Luty 2008 wydaje mi się że żaden format nie obsluguje położenie pivot. jedynie pliki projektu Maxa
Gość bl0ndynek Napisano 4 Luty 2008 Napisano 4 Luty 2008 to jak to zrobić żeby domysleni punkt obrotu, przesunięć itp był w podstawie ??
kamil.ochel Napisano 4 Luty 2008 Napisano 4 Luty 2008 Zakladka Hierarchy (w command panel) i affect pivot only. teraz mozesz sobie ruszac pivotem :) aby z tego wyjsc po prostu jeszcze raz kliknij "affect pivot only"
Gość bl0ndynek Napisano 4 Luty 2008 Napisano 4 Luty 2008 znaczy się to wiem i umiem to ustawić pytanie jak zrobić aby to miało wpływ na ten plik 3ds, czy jest jakaś sztuczka umożliwiająca ustawienia punkt przekształceń w wynikowym pliku 3ds na spodzie obiektu
evarcha Napisano 4 Luty 2008 Napisano 4 Luty 2008 pokombinuj z modyfikatorem XForm, ale moim zdaniem przenosisz tylko obiekt
La R Napisano 4 Luty 2008 Napisano 4 Luty 2008 Nie eksportuj do 3ds bo to jest bardzo ograniczony format. Zdarza się nawet, że taki eksport zaimportowany z powrotem do maxa wygląda fatalnie. Spróbuj z innymi formatami zapisu plików. Obecnie FBX staje się coraz bardziej popularny.
Gość bl0ndynek Napisano 4 Luty 2008 Napisano 4 Luty 2008 ale takiego formau wymaga odemnie zleceniodawca :/
amerykanin Napisano 4 Luty 2008 Napisano 4 Luty 2008 Witam. "Problem" polega na tym, że to musi być .3ds , ponieważ jest już napisane oprogramowanie korzystające z modeli w tym właśnie formacie. Tak jak jest teraz nie może zostać, ponieważ ręczne skorygowanie nic nie daje, bo obiekty są rozmieszczane losowo, i niektóre stoją dobrze, a niektóre stoją np. na wodzie co jest mało porządanym zjawiskiem ( zwłaszcza , że jest to symulator :P ). Na jakiejś obcojęzycznej stronie (język zdecydowanie egzotyczny) w radach udzielanych przez forumowiczów przewineła się nazwa "OSG Exporter". Ktoś może coś na ten temat powiedzieć ? Czy to by mogło pomóc. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi