Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, mam model pod 3ds maxem i ustawiony w podstawie tego modelu pivot point, problem polega na tym, że w momencie eksportu do 3ds pivot point sie przemieszcza.

Dokładniej mówiąc jeśli wyeksportowany model załaduje spowrotem do 3d studio wszytsko wydaje się wyglądać w porządku, ale jesli ten sam plik.3ds otwieram powiedźmy w deled 3d pivot znajduje sie w zupełnie innym miejscu.

Próbowałem już eksportować editable poly, editable mesh i xform i nic. czy jest na to jakiś sposób? lub może problem jest znany?

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

to jak to zrobić żeby domysleni punkt obrotu, przesunięć itp był w podstawie ??

Napisano

Zakladka Hierarchy (w command panel) i affect pivot only. teraz mozesz sobie ruszac pivotem :) aby z tego wyjsc po prostu jeszcze raz kliknij "affect pivot only"

Napisano

znaczy się to wiem i umiem to ustawić pytanie jak zrobić aby to miało wpływ na ten plik 3ds, czy jest jakaś sztuczka umożliwiająca ustawienia punkt przekształceń w wynikowym pliku 3ds na spodzie obiektu

Napisano

Nie eksportuj do 3ds bo to jest bardzo ograniczony format. Zdarza się nawet, że taki eksport zaimportowany z powrotem do maxa wygląda fatalnie. Spróbuj z innymi formatami zapisu plików. Obecnie FBX staje się coraz bardziej popularny.

Napisano

ale takiego formau wymaga odemnie zleceniodawca :/

Napisano

Witam.

"Problem" polega na tym, że to musi być .3ds , ponieważ jest już napisane oprogramowanie korzystające z modeli w tym właśnie formacie.

Tak jak jest teraz nie może zostać, ponieważ ręczne skorygowanie nic nie daje, bo obiekty są rozmieszczane losowo, i niektóre stoją dobrze, a niektóre stoją np. na wodzie co jest mało porządanym zjawiskiem ( zwłaszcza , że jest to symulator :P ).

Na jakiejś obcojęzycznej stronie (język zdecydowanie egzotyczny) w radach udzielanych przez forumowiczów przewineła się nazwa "OSG Exporter". Ktoś może coś na ten temat powiedzieć ? Czy to by mogło pomóc.

Pozdrawiam