Napisano 6 Luty 200817 l Zrobiłem monitor i ustawiłem dla niego kolor czarny. Teraz chcę nałożyć teksturę z logiem firmy, ale tek, zeby nałożyć tylko litery, nie razem z tłem [coś w stylu przeźroczystości w gifie]. Poniżej dałem screen z monitorem. Da się tak zrobić, ze na ta teksturę nałożyć kanał alpha?
Napisano 6 Luty 200817 l Tak, jak robisz w maxie to alphę wrzuć do kanału opacity i ewentualnie specular level..
Napisano 6 Luty 200817 l Autor Jestem ciemny jeśli chodzi o teksturowanie, i nie wiem gdzie są poszczególne opcje. Mozesz powiedzieć gdzie one są. Sory że ze mnie taki noob, ale naprawde chciałbym się dobrze nauczyc grafy 3d, wiec prosiłbym w miarę możliwości o wytłumaczenie tego step by step?
Napisano 6 Luty 200817 l w materiale masz takie sloty jak - difuse , opacity ,bump , reflections - tam w opacity dajesz bitmape ktora tworzysz wczesniej na tej co logo tylko ze to ma byc mapa przezroczystosci - to co przezroczyste musi byc biale a to co ma byc widoczne to ma byc czarne , mape wlasciwa ( z logo ) wkladasz w slot difuse ( naciskasz na difuse , tam bitmap i wybierasz jpg z logo , podobna zasada jak w opacity )
Napisano 6 Luty 200817 l Autor Cytat to co przezroczyste musi byc biale a to co ma byc widoczne to ma byc czarne Myślałem, ze jest odwrotnie, Dzięki za odpowiedzi, popróbuje coś dzisiaj...
Napisano 6 Luty 200817 l moze faktycznie odwortnie - pisze z pamieci , jesli odwrotnie wystarczy w ustawieniach bitmapy - output zmienic na invert .. i gotowe