Napisano 15 Luty 200817 l Witam! Mam parę pytań odnośnie sprzęgania 3dmax z photoshop`em, które zrodziły sie z problemów podczas drukowania prac. Wyrenderowałem obraz jako jpg (ładne beże itp.), następnie w PS dostosowałem tylko parametry do druku, tj. rozdzielczość i wielkość obrazka, bez żadnej korekty kolorów i po wydrukowaniu zamiast beży wyszły zielenie :/ Odpada ustawienie monitora, czy zamiana RGB na CMYK . Byłem w 2 drukarniach i efekt końcowy był taki sam. Graficy(a może "graficy") tam zatrudnieni nie mieli pojęcia dlaczego tak się dzieje i co z tym można zrobić. Czy są jakieś ustawienia palety kolorów w 3DM,a może to zależy od ustawień w oknie renderingu?? czy są pluginy do używania palety kolorów PS w 3DM. I czy ktoś ma jakiś pomysł??? Serdecznie Pozdrawiam i z góry dziękuje.
Napisano 15 Luty 200817 l raczej nie chodzi o 3dmaxa a ogólnie szop vs drukarnia. zjawisko dość powszechne, mi coś takiego się działo jak bawiłem się konwertowaniem do cmyk z rgb, chociaż wiadomo że cmyk to tryb kolorów wykorzystywany w druku. większość prac robiłem właśnie w rgb i zapisywałem do jpg i jakoś to wyglądało, a jak coś ważnego drukowałem to robiłem na fragmentach wydruki testowe i w drukarz kręcił ustawieniami drukowania.
Napisano 15 Luty 200817 l możesz spróbować zamienić obrazek na CMYK, i dokonać korekcji przy pomocy wzornika kolorów i pipety, na takie kolory jakie chcesz :)
Napisano 15 Luty 200817 l max renderuje w RGB, drukarnia drukuje w CMYK w CMYKu jest duzo mniej kolorow niz w RGB, i przy konwersji z RGB na CMYK kolory sa zamieniane na "podobne". moim zdaniem jedyne co mozesz zrobic to w photoshopie sie bawic ze zmiana kolorow z obrazkiem zmienionym na CMYK aha, i nie zanos .jpg do drukarni... .tiff albo splaszczony .psd w 150 DPI lub 300 DPI dla dobrego papieru i dobrej jakosci druku
Napisano 15 Luty 200817 l a najlepiej jak sa walki z kolorami to poprosic o profil kolorow i juz... pzdrw
Napisano 15 Luty 200817 l Autor Witam! Mam parę pytań odnośnie sprzęgania 3dmax z photoshop`em, które zrodziły sie z problemów podczas drukowania prac. Wyrenderowałem obraz jako jpg (ładne beże itp.), następnie w PS dostosowałem tylko parametry do druku, tj. rozdzielczość i wielkość obrazka, bez żadnej korekty kolorów i po wydrukowaniu zamiast beży wyszły zielenie :/ Odpada ustawienie monitora, czy zamiana RGB na CMYK . Byłem w 2 drukarniach i efekt końcowy był taki sam. Graficy(a może "graficy") tam zatrudnieni nie mieli pojęcia dlaczego tak się dzieje i co z tym można zrobić. Czy są jakieś ustawienia palety kolorów w 3DM,a może to zależy od ustawień w oknie renderingu?? czy są pluginy do używania palety kolorów PS w 3DM. I czy ktoś ma jakiś pomysł??? Serdecznie Pozdrawiam i z góry dziękuje. Wielkie Dzieki za pomoc! Zanosiłem projekt w różnych wariantach, czyli RGB, przekonwertowany na CMYK, jako PSD , wszystkie 300dpi, na miejscu gosc próbował działać z probkami kolorów(bo na wyjściu miał aż 60% cyjanów!!), mieszał je, kombinował , ba , wpadłem na pomysł by zrobić to w postaci sepii(oryginał jest cały w odcieniach ciepłych beżów), więc spróbowaliśmy, a efekt był piorunujący... ziemne odcienie niebieskiego!!! :/ A co dziwne, że kolory na jego monitorze odpowiadały kolorom druku innych prac, które przygotowywał,a moje nie pokrywały się ...dużo by opowiadać.... A jak można użyć filtrów z PS w 3DM?? bo podobno są jakieś pluginy???
Napisano 15 Luty 200817 l doklejam sie do wątku bo też miewam takie problemy ;/ a nie da rady jakoś zapisac z max'a odrazu w CMYK'u ? albo jak ustawić w photoshopie zeby było widać jak to wyjdzie na drukarce w Cmyku ?? zeby wiedzieć co poprawic
Napisano 15 Luty 200817 l w szopie zrob konwert do CMYK i zapisz w tifie. wiecej raczej nie zdzialasz. po konwercie porownaj kolory z oryginalem bo moga sie zmienic.
Napisano 15 Luty 200817 l no włąsnie przed chwila próbowałem i nie widze róznicy na monitorze, a przy druku ncześniejszej wersji w RGB zapisane z maxa w drukarni wyszło jakoś zielonkawo ;/ a na domowej drukarce jest git ;/ i nie wiem w koncu czy moja wina czy drukarnia lipa a o co chodzi z tym profilem kolorów ??
Napisano 15 Luty 200817 l Jak zwykle temat rzeka.... Na monitorze czesto tego nie widac, dopiero w druku wychodza przeklamania... Jezeli masz mozliwosc wydrukowania probek w drukarni...to porostu przygotuj ze 2, 3 kombinacje... Jeslio wychodzi Ci np. za zielone sciagnij mu cyjan`y w ps. na kolorach selektywnych. Zrob klika probek..wtedy widac czy idzie sie w dobrym kierunku, czy tez zlym.
Napisano 15 Luty 200817 l Witam Proponuję w ps konwersję na CMYK i korektę na liczbach (za pomocą krzywych). Sprawdzasz jakie mają składowe CMYK wartości na próbniku i tak ustawiasz. Nie ma mocnych musi się zgadzać (warunek: prawidłowo skalibrowana maszyna drukarska). Każde urządzenie ma swój profil i trzeba je kalibrować. RGB jest to przestrzeń farb (addytywna) a CMYK farb (subtraktywna) i nigdy barwa w RGB nie będzie taka sama w CMYK bez dodatkowej korekty (wyjątkiem może być żółta).
Napisano 15 Luty 200817 l w sumie to juz nie tyle pydtanie dotyczące maxa ale jak dokładnie gdzie sie reguluje w PS - przeprowadza ta korekte za pomoca krzywych ?? gdzie to dokładnie jest - Ps od niedawna męcze i jeszcze nie wszystko wiem gdzie jest
Napisano 15 Luty 200817 l no np. Layer-> New Adjustment Layer-> Curves.. Warstwa->Nowa warstwa dopasowania-> Krzywe.. ale proponuje takze Layer-> New Adjustment Layer-> Selective color..i tak juz wczesniej wspominalem proponuje zjechac na colorach neutralnych cyjanem :) powinno nie wychodzic zielonkawe..;) Powodzenia
Napisano 15 Luty 200817 l oki wielkie dzieki ;] jeszcze jedno - mam kłopot bo w photoshopie wyświetla mi jak w RGB a jak zapisze obrazek to nagle ma inne kolory - cały czas pracując w Cmyku - co jest nietak ??