Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Robie sobie taka wizualke sali lekcyjnej. Poki co posiadam tyle za chwile zabieram sie za biurko nauczycielskie, tablice i zegareczek. Pozniej kwiatki na oknach. Beda firaneczki chyba tez i pewnie cos co zaproponujecie. Wystawiam to co mam narazie. Swiatla beda troszeczke przesuniete zeby wpadaly wprost w okna klasy a ne pod skosem. Wiem ze tu lawki lewituja bo dostawilem podloge tuz przed probnym renderingiem aby sprawdzic ustawienia swiatel. pytanie wielkie:

SKAD TEN SZUM? Jaka opcja jest odpowiedzialna za jego zmniejszenie? Mam tu trzy swiatla dwa Vray z cieniami na 24 ustawionymi i jedno direct z Vray Shadows ustawionym Area Shadows i cieniami na 24. W light settings Diffuse swiatel ustawilem po 500 na kazde swiatlo v ray i 250 na direct. Z gory dzia.

klasainteriornq2.jpg

• Odpowiedzi 23
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Marcin_ps - jest color mapping

Piksar - pisalem ze mi lawki lewituja i ze wiem o tym i podalem powod. Trza czytac

hcpiter - masz racje. Podkrecilem QMC Swiatla tez dalem dwa razy mocniej. Idzie rendering w lasnie sie zkonczy to wrzuce. Zobaczymy co to bedzie :)

Napisano
a collor mapping to jest zakladka w vrayu i jej nie da sie nieuzywac :D

marcinie ps :)

ustawienia sa defeaultowe wiec trzeba je zmienic zeby zobaczyc efekt :)

spinal - jak nie masz jeszcze wyczucia z ustawieniami color mappingu to renderuj z frame buffer-em ( poprostu zaznacz w zakladce FB enabled - jak sie bedzie renderowal ( LC z wlaczonym Show calc. phase ) lub juz wyrenderowaniu pierwsza ikonka po lewej na dole FB otowrzy ci okienko kontroli a za ikonka "i" masz opcje korekcji..

Napisano

Marcin wiem to o czym mowisz. Jest ustawiony Color mapping pod ustawienia interiorowe z Evermotiona takze poki co nie ruszam go. wiem to o czym mowisz z korekcja. Light Cache w tej scenie nie wystepuje. Tylko Irradiance i Brute Force

Napisano

spinal - kazda scena jest inna tego w wiekoszosci przypadkow nie da sie ustawic na jednym poziomie i zeby dalo wymagany efekt - daj sobie niskie ustawienia IR i jak juz ustawisz swiatla + physical camera kontroluj pozostale niedoswietlone lub przeswietlone miejsca wlasnie color mappingiem/frame buffer ( dodatkowo daj jasniejszy vray mtl do testow )

hcpiter- defaultowe color mappingu

Napisano

wiem ze kazda jest inna i kazda weymaga innych swiatel. Jednakowoz tlumacze sie ze nie jest tak jak twierdzisz "wylaczone" czy tez defaultowe bo byly przestawiane. Ja to troche inaczej robie. I raczej fizyczna kamere eliminuje za co mnie pewnie potepisz no ale, kazdy ma swoje jazdy :). Poki co chodzi mi o wyeliminowanie szumu ktory jak mi podpowiedzial Mort na privie jest od niskich ustwien Indirect Illumination. I to chyba sie sprawdza. Bo wszystko co daliscie wyprobowalem i po daniu mu trzech passow (rada Mortiego) saum jest mniejszy i mysle ze po 4 bedze git. Poki co czekam na wieczor. Wtedy dam kolejnego rendera :)

Napisano

dalem duze okna w ktorych w kazdym jest swiatlo vrayowe. Direct jest wstawiony jako slwiatlo sloneczne. Dwa Vrayowe jako doswietlanie i to te Vrayowe zaciemniajabo mialy za slaby multiplier, a tak poza tym nie zalezy mi na tym aby scena byla jsna. Faktem jest ze bedzie TROSECZKE jasniejsza ale nie mam zamiaru jej w pelnym swiatle dziennym przedstawiac. Raczej taka sala po lekcjach przy zachodzie slonca.

Napisano

Chzba o niebo lepiej jest (tak mi sie wydaje). Walczylem caly czas z tym szumem i w koncu zasililem to Light Cache kltory PRAWIE go wyeliminowal (tablica). Teraz modeling. Bede robil biurko, kwiatki, zegarek typowo klasowy i firaneczki. Co jeszcze wtakiej klasie powinno byc? Nie wiem bo od dosc dawna nie bywam w takich miejscach :).

klasainterior2no3.th.jpg

Napisano

Kolejny post pod postem :/ Nikt nie komentuje jak sie nie ruszy nic teraz to poprostu zamykam sie w sobie i usiade i powiem sobie ze jestem nikim :D Update:

klasainterior3go5.th.jpg

Zostaly jeszcze tylko (jesli chodzi o modeling) rolety na okna (jednak firaneczek nie dam bo bez sensu wygladaly), roslinki w doniczkach, godlo nad tablica (albo krzyzyk ale watpliwe) i lampy na suficie. Z tych w poprzednim updacie zrezygnowalem, nie podobaly sie. Co powiecie o swietle w scenie?

Napisano

nie placz ze nikt nie komentuje :)

- materialy kiepskie

- zeby pisac na tablicy trzeba drabine

- zegar ogromny

- ciemno (czytalem poprzednie posty i osobiscie sugeruje: Sun, Sky, PhysCam + IRR + LC)

- dodaj camera correction

plus za fajny detal ktorym sa spawy na laczeniach przy krzeselkach

Napisano

delf, niewymiarowa w jakim sensie?

Ze waska, tak? To takie odzwierciedlenie klasy niegdys z mojej bylej szkoly. Byla taka waska mini klasa z dwoma rzedami lawek. Lubilem ja nawet i tak sobie pomyslalem zeby na podobienstwo zrobic :)

Napisano

Śrubki za bardzo wystają na ławkach, można by sobie zeszyt 'pokaleczyć'.

Krzesła 'wtapiają' się w ławki.

Co to jest to po prawej? na ścianie

Napisano

dokladnie chodziło mi ze wąska , ale skoro taka byla to ok , dziwnie sie na to patrzy , wspolczuje dzieciakom z tylu

co do oastatniego renderu :

-krzesla ktore sa na stolach przenikaja sie z nimi ( za nisko ciut leza )

-blaty stolow i te srubki - tak nie powinno byc - mocowane sa od dolu srubkami

-okna mysle ze powinny miec podzial

-ozywilbys jakos - dodal jakies donice , zaslony , firany , jakas ksiazke ktora zostawil uczen lub dlugopis z kartkowka , na tablicy jakies gryzmoly itp ...