Napisano 21 Luty 200817 l "no photons stored after emitting 1000000 photons from light "Sun01|Light" Taki blad non stop mi wyskakuje przy wlaczonym GI i to tylko gdy uzywam Use photon target (odpowiednio rozciagniety do wielkosci okna) w opcjach Mr Sun. Sun jest skierowany prosto na okno i ma wpasc do srodka pomieszczenia, przynajmniej takie jest zalozenie. Przy innym zrodle siwatla nie ma takich chec a przy tym ??? Sun ;( ??? kicha i nie wiem o co biega. Wszystko dowaliłem ponad norme, energie, ilosc fotonow. I dalej ciagle ten sam blad. Scena to pokoj z oknem i do niego maja wpalsc fotony Sun by rozswietlic troche srodek. Nie ma Mr Sky w scenie. Cala scena jest otoczona sfera by nie marnowac fotonow.
Napisano 21 Luty 200817 l MatPat - ile i jakie źródła światła masz w scenie? Jeśli sam mr sun to przejdź linijkę niżej, a jeśli nie, to powiedz co tam jeszcze na wstawiałeś i ustawienia też by się zdały :) Jeśli sam sun - wiedz, że ten "poprawny fizycznie" sun świeci baaaardzo daleko i jak zastawisz scenkę sferą, to sun nie będzie miał jak się przez nią przedrzeć (a co za tym idzie, fotony suna też). Najlepiej pokaż jak wyszedł render i cały setup sceny, wtedy będzie łatwiej ocenić :) Co do sfery to przekonwertuj ją do editable poly, naciśnij ctrl + A i flip w narzędziach poly, dzięki temu światło przejdzie do środka, ale już nie ucieknie w kosmos :) edit O, a tak w ogóle... dlaczego nie masz mr sky włączonego? Przecież to taka dobra rzecz... :)
Napisano 22 Luty 200817 l Autor No dzięki już sobie poradziłem. Wcześniej nie uzywalem tego swiatla jakos. Przeszkadzala mu ta kula otaczajaca scene jednak. Sun byl w jej wnetrzu i nie dzialal przez to.