Skocz do zawartości

wneka w scianie z editable poly

palmer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ...

Mam problem ze zrobieniem wneki w sciane w ktorej to wnece umieszcze rosline.

Sciana oryginalnie narysowana byla za pomoca spline nastepnie extrude.

Potrzebowalem "wybic" otwor na okno wiec uzylem boolean.

Pozniej znow potrzebowalem cos przesunac wiec zamienilem sciane na editable poly, przesuwalem verteksy i wszystko bylo ok.

Teraz jednak chce w tej sciane zrobic wneke i zupelnie nie wiem jak sie do tego zabrac. Boolean nie dziala ......

co moge zrobic w takim wypadku ...

pozdrawiam i zalaczam screen (czerwony prostokat to powierzchnia ktora chce "wybic" dziure w scianie)

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

dzieki - ladnie zadzialalo ....

podpowiedz mi jeszcze jak moge zrobic wneke o dokladnych wymiarach (takich jak mam narysowany prostokat )

zrobilem najpierw quick slice (na oko) zeby pociac sciane a pozniej zrobilem extrude (ze znakiem - )

mam jednak jak widzisz na zalaczonym screen'ie dokladny prostokat ktory chce uzyc do obrysowania wneki ...

a nie moge np jakos wepchnac narysowanego prostokata w sciane ...polaczyc pozniej jakos wertexy z istniejacymi ...itp

piotrek - wlasnie zauwazylem ze boolean psuje strasznie siatke ...

a co Ty u uzywasz do robienia otworow w scianie ?

przejdz do edycji wierzcholkow czy splajnow i "poprzesuwaj" wnęke , tak zeby wyrownac z tym prostokątem. Ja ma byc super dokładnie to musialbys wlaczyc przyciaganie do wierzcholkow ( chyba snap 2D) , ale to raczej nie bedzie potrzebne.

A sciany polecam robic z plane'ow , robic otwory quicksilcem, connectem, cutem, czy tam insetem, powycinac i na koniec nadac grubosc modyfikatorem shell z opcja "straighten corners"

• Like 1

a co Ty u uzywasz do robienia otworow w scianie ?

Dawno już nie robiłem żadnego otworu, ale generalnie po prostu wycinając ręcznie. :)

Booleanem wnęki, ale trzeba wiedzieć co zrobić, by nie zepsuć siatki, albo jak ją szybko naprawić.

Boolean jest bardzo dorym narzędziem, ale trzeba wiedzieć jak nie pozwolić mu zepsuć modelu. Dlatego na razie polecam wycinanie ręczne.