Napisano 22 Luty 200817 l Witam robie animacje śmigła samolotu. Na klatkach filmu 0 i 100 zamroziłem obrót o kąt , nic się nie zmienia . Na klatce 200 ustawiłem obrót o niewielki kąt . Jak do tej pory wszystko było ok. Śmigło stało na klatkach 0-100 a zaczynało się poruszać od 100-200. Nadeszła pora na pełny rozruch i obrót o większy kont. Na klatce 1000 ustawiłem obrót o dość spory kont i ty pojawił się problem. Na klatkach 0-100 śmigło zaczęło się powoli poruszać w odwrotną stronę ! A nie powinno się w ogóle obracać. Sprawdziłem obrót jest zamrożony na 0 i ciągle jest 0 choć widać że się śmigło obraca :/ Wiecie ja zrobić aby jakiś obiekt od pewnej klatki zaczął być widzialny ?
Napisano 22 Luty 200817 l Wiecie ja zrobić aby jakiś obiekt od pewnej klatki zaczął być widzialny ? pod klawiszem 6 masz Layer Control i tam możesz sobie wyłączyć co nie chcesz zeby było renderowane a potem od której klatki chcesz to sobie włącz:)
Napisano 23 Luty 200817 l Autor pod klawiszem 6 masz Layer Control i tam możesz sobie wyłączyć co nie chcesz zeby było renderowane a potem od której klatki chcesz to sobie włącz:) Zrobiłem to na transparency w właściwościach materiału . Efekt jest taki że obiekt równomiernie pojawia sie albo znika . A teraz mam problem z dymem . Ustawiam generator cząsteczek . Wkładam do rury wydechowej (w chierarchi obiektów ) . I tu pojawiają się dwa problemy : > Nadaje cząsteczką materiał dymu ale nic nie widać :/ Jak dam ogień czy coś innego to widać . > Dziwna rzecz podczas początkowych klatek animacji obiekt się nie porusza a struga cząsteczek oddziela się od generatora i gdzieś odlatuje .
Napisano 23 Luty 200817 l Zrobiłem to na transparency w właściwościach materiału . Efekt jest taki że obiekt równomiernie pojawia sie albo znika . A teraz mam problem z dymem . Ustawiam generator cząsteczek . Wkładam do rury wydechowej (w chierarchi obiektów ) . I tu pojawiają się dwa problemy : > Nadaje cząsteczką materiał dymu ale nic nie widać :/ Jak dam ogień czy coś innego to widać . > Dziwna rzecz podczas początkowych klatek animacji obiekt się nie porusza a struga cząsteczek oddziela się od generatora i gdzieś odlatuje . 1. Nie wiedziałem ze chodzi ci o równomierne znikanie. Napisałeś ze chcesz aby coś było nie widoczne od pewnego momentu:) 2. Też kiedyś miałem podobne problemy. Robiłem jakąś tam animacje a animowany przedmiot wogóle inaczej sie zachowywał. Spróbuj zrobić ten dym od początku:) W introductions to xsi firmy DT jest pojazd który wypuszcza dym z rury wydechowej. Może trzeba poszukać tutka:D
Napisano 23 Luty 200817 l Na klatce 200 ustawiłem obrót o niewielki kąt . Jak do tej pory wszystko było ok. Śmigło stało na klatkach 0-100 a zaczynało się poruszać od 100-200. Nadeszła pora na pełny rozruch i obrót o większy kont. Na klatce 1000 ustawiłem obrót o dość spory kont i ty pojawił się problem. Na klatkach 0-100 śmigło zaczęło się powoli poruszać w odwrotną stronę ! A nie powinno się w ogóle obracać. A czy nie jest czasem tak, że jak otworzysz Animation Editor i sprawdzisz krzywe dla tego obiektu to okaże się na pierwszych 100 klatkach krzywa obrotu jest poniżej 0 czyli powoduje obrót śmigła w druga stronę ? Może wystarczy na krzywej obrotu zaznaczyć odcinek odpowiadający za klatki od 0 do 100 i kliknąć na górze "Zero Slope Orientation" ? Sprawdz. pozdrawiam, Mariusz.