Napisano 18 Styczeń 200421 l mamdwa pytanka - ostatnio rozpracowuje mentala wiec sie pojawily takie problemy 1. kiedy wystepuje ten blad? jak go uniknac? RCGI 0.2 error 361053: no photons stored after emitting 1000000 photons (canceling emission job) JOB 0.2 progr: 54.5% photon emission on kru-is18wuc3skt.2 RCGI 0.2 warn 362004: no photons stored after emitting 10000 photons 2. zdazylo mi sie ze dopracowujac pewna scenke mental zaczal sie wieszac - tzn - w czasie emisji fotonow szedl w miare rowno i dochodzil albo do 25%, albo do 50 albo do 66,6%, albo do 75% i stawal. zadnych komunikatow, nic - po prostu nagle zaczynal liczc w nieskonczonsc, bez powodu. W dodatku kilka razy odaplilem ten sam rendering i zatrzymywal sie w roznych miejscach :( . Czy ktos z was sie z tym spotkal? pomoglo dopiero cofniecie sie do wczesniejszego etapu pracy ( ale nie wykasowanie swiatel czy cos, tylko wczytanie wczesniejeszej wersji pliku!) 3 i pytanie zeby nie zasmiecac forum - czy mozna w mentalu stworzyc lustro ktore powieksza(przybliza) odbijane obiekty?
Napisano 8 Maj 200420 l RCGI 0.2 warn 362004: no photons stored after emitting 10000 photons RCGI 0.2 error 361053: no photons stored after emitting 1000000 photons (canceling emission job) RCGI 0.2 warn 362004: no photons stored after emitting 10000 photons RCGI 0.2 error 361053: no photons stored after emitting 1000000 photons (canceling emission job) Mam ten sam problem - nie wiem w czym rzecz - do sceny dobieram swiatla area lights i przy standardowych ustawieniach taki komunikat to normalka przy każdym renderze z GI. O co tu chodzi??
Napisano 8 Maj 200420 l Fotony wygasają zanim zdążą się odbić od czegokolwiek, może scena jest zbyt duża, tzn jej skala?
Napisano 9 Maj 200420 l dzieki za odpowiedz. Moja scena nie jest ograniczona żadnym pudełkiem ani sferą, ale fotony częściowo mają się od czego odbijać [obiekty sceny]. spróbuje ograniczyć scenę boxem. Może to w czymś pomoże. EDIT: Rzeczywiście, scena z GI musi być ograniczoną przestrzenią, wtedy komunikaty i ostrzeżenia znikają, to tak ku pamięci potomnym ;).
Napisano 9 Maj 200420 l chodzi o to, ze swiatla emituja te fotony, i one nie zdaza odbic sie od obiektow i juz sie wygaszaja - generalnie z GI to jest taka zasada, ze nie uzywa sie omnilights, bo one bardzo marnuja te fotony - tylko swiatla kierunkowe typu spot. Zwiekszyc radiusy ewentualnie, skale sceny (czasami bezsensownie scena jest ogromna (w sensie skali). To wyjaśnia wszystko - dzięki wielkie za pomoc.
Napisano 11 Maj 200420 l spróbujcie też w ten sposób: - W przypadku standart material, w zakładce mental ray connection \"coustic and GI\" w wolnym slocie photon (wpierw musicie odchaczyc kłudke) dodać \"photon basic\" - W przypadku innych materiałów np: DGS material (physics_phan) w wolnym slocie photon dodajecie \"DGS material photon(3ds max)\" - i w każdym innym przypadku podobnie jak po wyżej...
Napisano 1 Lipiec 200420 l Ja mam taki problem> \'warn 122001: standard startup file ray3rc not found\'