makbol Napisano 4 Marzec 2008 Napisano 4 Marzec 2008 Nie umiem rozgryźć tego tutka. Dokładniej chodzi mi o przykład trzeci. Po pierwsze on tam pisze że ma tylko direct lighta, przecież sam directlight nie dawałby takiego światła, no chyba że chodzi vraysuna. Po drugie nie rozumiem zbytnio co gdzie mam wstawić żeby uzyskać efekt drugiego obrazka (chodzi o materiały). Po trzecie, probowałem zrobić taka scenkę no i za nic podłoga nie "koloruje" mi ścian, są białe mimo że oba materiały to zwykłe vraymtl. W innej scenie już tak się dzieje.
siwy Napisano 4 Marzec 2008 Napisano 4 Marzec 2008 do tego tutki nie są potrzebne. wsadzasz w zakładke GImaterial jakiś material z kolorem np. białym i działa ci na otoczenie tak jakby był biały ale nie jest biały bo ma base material inny. dobre to jest np. jak trawa rzuca ci na budynek zielony kolor, wrzucasz tam biały i po problemie 1
hcpiter Napisano 4 Marzec 2008 Napisano 4 Marzec 2008 he jezeli masz biale sciany a podloga ci scian nie koloryzuje to chyba dobrze ?:p bo w override chodzi o to zeby ten motyw zniwelowac a i kontrolowac :) co do oswietlenia to daj vray light w oknie i directa a bedzie lepiej :p w tym tutku nie chodzi jak oswietlic ta scene tylko jak uzywac GI materialu :)
makbol Napisano 7 Marzec 2008 Autor Napisano 7 Marzec 2008 hcpiter, chodziło o to by stworzyć scenę podobna i dostosować się do porad. ok. chyba już to skminiłem ;) thx siwy
Ponciusz Napisano 11 Marzec 2008 Napisano 11 Marzec 2008 Nie umiem rozgryźć tego tutka. Dokładniej chodzi mi o przykład trzeci. Po pierwsze on tam pisze że ma tylko direct lighta, przecież sam directlight nie dawałby takiego światła, no chyba że chodzi vraysuna. Po drugie nie rozumiem zbytnio co gdzie mam wstawić żeby uzyskać efekt drugiego obrazka (chodzi o materiały). Po trzecie, probowałem zrobić taka scenkę no i za nic podłoga nie "koloruje" mi ścian, są białe mimo że oba materiały to zwykłe vraymtl. W innej scenie już tak się dzieje. Jeśli ściany nie "kolorują" się to chyba jest to wina GI.
Rekomendowane odpowiedzi