Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam :)

Serdecznie prosze o przepis na fotorealistyczne ustawienia rendera :]

Jesli chce usyzkac iglielke tak juz na tip top final ending wypas to jak bedzie to szlo?

Z tego co obczailem do tej pory to sprawdza sie (zeby sie nie naklikac w ustawieniach :])

quality presets > [productionFineTrace]

w secondary effects zaptaszkowuje [Final Gathering] i [GI]

w zakladce [Final Gathering] accuracy podkrecam grubo

Pozniej we wlasciwosciach swiatla wlaczam emisje fotonow i cienie ray trace.

No ja tak sobie z tym radze ale strasznie mi to traci leszczem :]

efekty nawet ladne ale zdazaja sie jeszcze plamy po GI no i dlugi czas renderu dosyc.

Prosze o rady jak to robic poprawnie :)

Pozdrawiam serdecznie i z gory dzieki

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 813
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

sorry za offtop, nie uzywam mentala i nie pomoge ale bardzo mi sie tu nasuwa taka dygresja ze poziom fotorealizmu a jakosc renderingu to dwie zupelnie rozne sprawy:)

Napisano

Tylko, że nie ma czegoś takiego jak fotorealistyczne ustawienia rendera... :P To czy scena będzie wyglądać realistycznie nie zależy tak bardzo od ustawień samego rendera rendera (a nawet wogóle), tylko od samej sceny, ustawienia świateł, kamery, geometrii i przede wszystkim użytych materiałów. A samego rendera to masz ustawić tak, żeby ci babole nie wychodziły oraz żeby całośc liczyła się w rozsądnym czasie (co jest sprzeczne z twoim podejścienm wykręcenia parametrów w kosmos, dla przykładu jeśli scena przy samplingu -1,1 wyglada dobrze, to po renderować na 0,2, jeśli między accuracy 1000 i 1500 nie widać różnicy, to po co katować komputer 1500? itd).