Napisano 10 Marzec 200817 l Witam :) Serdecznie prosze o przepis na fotorealistyczne ustawienia rendera :] Jesli chce usyzkac iglielke tak juz na tip top final ending wypas to jak bedzie to szlo? Z tego co obczailem do tej pory to sprawdza sie (zeby sie nie naklikac w ustawieniach :]) quality presets > [productionFineTrace] w secondary effects zaptaszkowuje [Final Gathering] i [GI] w zakladce [Final Gathering] accuracy podkrecam grubo Pozniej we wlasciwosciach swiatla wlaczam emisje fotonow i cienie ray trace. No ja tak sobie z tym radze ale strasznie mi to traci leszczem :] efekty nawet ladne ale zdazaja sie jeszcze plamy po GI no i dlugi czas renderu dosyc. Prosze o rady jak to robic poprawnie :) Pozdrawiam serdecznie i z gory dzieki
Napisano 10 Marzec 200817 l sorry za offtop, nie uzywam mentala i nie pomoge ale bardzo mi sie tu nasuwa taka dygresja ze poziom fotorealizmu a jakosc renderingu to dwie zupelnie rozne sprawy:)
Napisano 10 Marzec 200817 l Tylko, że nie ma czegoś takiego jak fotorealistyczne ustawienia rendera... :P To czy scena będzie wyglądać realistycznie nie zależy tak bardzo od ustawień samego rendera rendera (a nawet wogóle), tylko od samej sceny, ustawienia świateł, kamery, geometrii i przede wszystkim użytych materiałów. A samego rendera to masz ustawić tak, żeby ci babole nie wychodziły oraz żeby całośc liczyła się w rozsądnym czasie (co jest sprzeczne z twoim podejścienm wykręcenia parametrów w kosmos, dla przykładu jeśli scena przy samplingu -1,1 wyglada dobrze, to po renderować na 0,2, jeśli między accuracy 1000 i 1500 nie widać różnicy, to po co katować komputer 1500? itd).