Napisano 15 Marzec 200817 l Witam wszystkich Zbruszowiczów, którzy tu zaglądają. Mam nadzieję, że są wśród was tacy co używają tego fajowego sculptora i texturatora w połączeniu z Lightwave'em. Jako, że nie idzie mi za bardzo zabawa z UV mapą w LW, nie chcąc tracić czasu wybrałem opcje utwożenia jej w ZB, aby na niej oprzeć resztę detali dla mojego modelu. Jednak przy teście w LW, z wyeksportowaną Displacement map dodaną na nodach w LW9, wychodzą niezłe krzaki takie jak na obrazku. Używam ZB3.1 więc ponoć ma wszystko poprawione. W jednym z tutoriali uzyto wartosć 14 dla parametru MULTIPLY, ja używam znacznie mniejszy, a i tak wychodzi coś nie tak. Przy wartościach ujemnych model wygląda jakby go osy porządliły. Najlepszy efekt wychodzi mi po dodaniu Normalmap za pomocą pluga - TB's Normal-Map Shader. Jednak to jeszcze nie to, bo przecież normalmap to tylko uzupełnienie dla displace... dlatego chyba nie mam właściwych zmarszczek na ustach... A tak na marginesie normalmap na nodach to też niezłe krzaki. Pisałem już kiedyś o pomoc w tej sprawie na innym forum i dostałem kilka podpowiedzi. Były to: poczytaj tu, zobacz film tutorial... Robię wszystko tak jak piszą w helpach i widziałem większość tutoriali, doinstalowałem pluginy i uaktualniłem ZB... Może jest ktoś kto miał podobny problem i sobie z tym poradził? Zgóry dzięki wszystkim w rozwiązaniu problemów
Napisano 17 Marzec 200817 l Szczerze mówiąc nie widziałem, żeby ktoś tu na forum zbrusha z lightwavem używał, więc może być ciężko. Na zbrush central poszukaj, na pewno coś znajdziesz. Powinien być nawet zbrushlightwave guide, bo temat importu/exportu był i jest wałkowany na bieżąco. Hm, więc odpowiedź podobna jak przytoczyłeś wyżej:p pozdrawiam!
Napisano 17 Marzec 200817 l Autor Mimo wszystko dzięki. Pozdronow. Ps: Szkoda że tak mało 3demenszynowców bawi się LW.
Napisano 17 Marzec 200817 l Ja się tylko LW bawię :D Ale przykro mi, nigdy nie korzystałem z zibrasza więc nie pomogę.