Napisano 18 Marzec 200817 l Jak renderować sekwencje z różnych kamer znajdujących się w jednej scenie? W maxie używałem do tego video-post albo batch renderingu. W XSI wiem, że można użyć pass'ów (przejść). Każdy pass można renderować z innej kamery ale jak tym zarządzać? Jak np. renderuje oddzielnie diffuse, ambient, specular, occlusion itd jako 6 różnych przejść i do tego mam np. 10 sekwencji (kamer) to zmiana jakieś parametru w jednym przejściu zmusza mnie do szukania odpowiedniego parametru w tym samym przejściu wszystkich pozostałych kamer ech.. Wy też się tak męczycie? Jak renderujecie sekwencje animacji z różnych kamer?
Napisano 19 Marzec 200817 l Ale renderowanie diffuse, ambient i tej całe reszty, którą napisałeś w passach to niepotrzebna strata czasu, bo za każdym razem obraz jest liczony od zera. W takim wypadku używaj channels -> obraz jest renderowany tylko raz, a poszczególne kanały wyciągane z niego i zapisywane jako osobne pliki. A passy zostaw sobie dla kamer.
Napisano 20 Marzec 200817 l Autor Heh w sumie masz rację. Nie wiem dlaczego zupełnie zapomniałem o kanałach. To rozwiązuje całą sprawę. Czyli każda kamera/sekwencja ma swój własny pass, w którym renderuje sobie oddzielnie różne kanały. Dzięki wielkie.