Napisano 20 Marzec 200817 l Witam, Przeszukałem kawał internetu ale nie umiałem znaleźć odpowiedzi. Może wy macie jakieś doświadczenie z tym. Serwer pod stronę www czyli z protokołem HTTP. Serwer jest postawiony na Apache i działający w sieci lokalnej i stoi za routerem. Sytuacja wygląda tak: Wpisujemy moje IP zewnętrzne - 83.12.xxx.xxx > to ip przekierowuje was do serwera które ma IP z lokalnej sieci.. 192.168.1.x W praktyce działa to tak: Gdy wpiszemy IP zewnętrzne, przekierowuje was na wewn. serwera (192.xx...) ALE jako że adresy 192 są stricte przeznaczone dla sieci lokalnych to gdy wpiszecie ip zewnętrzne to przekierowanie szuka w WASZEJ sieci lokalnej mojego serwera i w efekcie wyświetla się pusta strona bo u siebie takiego serwera nie macie. Szukam teraz jakiegoś sposobu aby po wpisaniu zew. IP wyświetlały się dane z mojego serwera a nie przekierowywało was na 192. Mam nadzieje że nie pomieszałem zabardzo. ;) Pozdrawiam.
Napisano 20 Marzec 200817 l hmmm a może spróbuj odblokować dla swojego serwera na routerze pojedyńczy port. I przekierowywuj na port, a nie na ip. Ja tak robiłem z pulpitem zdalnym u siebie i działało. Wiem, że to nie to samo, ale zasada działania podobna. Chyba :P i wtedy wpisujesz: 83.12.xxx.xxx: (nr portu)
Napisano 20 Marzec 200817 l Hello, Chveti, slonce, zamieszales tak ze nic nie lapie. Napisz to jakos po kolei. 1) powiedz, co dokladnie chcesz osiagnac - przede wszystkim z jakiego komputera chcesz wpisac to IP, zakladam ze w przegladarke (czy ten komputer znajduje sie w sieci wewnetrznej czy zewnetrznej?) 2) jak to jest u ciebie z tymi IP (zewnetrznymi) i routerem - co je ma, co go nie ma. To, co Chudy opisuje, dziala w przypadku NATu, to znaczy kiedy komputery w sieci lokalnej w ogole nie maja IP zewnetrznego. Cala komunikacje zalatwia sie jednym routerem posiadajacym IP zewnetrzne, ktory potem rozsyla pakiety do odpowiednich komputerow, w zaleznosci od tego na ktory port je dostanie, bodajze. Wtedy rzeczywiscie trzeba ustawiac odpowiednie przekierowania portow na routerze. Ale ty piszesz ze przynajmniej jeden komputer w sieci wewnetrznej (serwer WWW) ma IP zewnetrzne, inne niz ma router, tylko z jakiegos powodu ruch do niego przepuszczany przez ten router. I chcesz zeby ten serwer byl pod tym wlasnym zewnetrznym IP dostepny. Dobrze rozumiem? pp, _3Jane
Napisano 20 Marzec 200817 l Autor Mam router - do niego przydzielone jest IP zewnętrzne - wszystkie komputery sieci mają internet od niego. On ma te 83.12.xx.xx Serwer Apache jest w sieci lokalnej i on jest tym 192.168... teraz chodzi o to, żeby ktoś z zewnątrz mógł mieć dostęp do tego apache'a. bo teraz to działa tak: łączysz się z 83.12.xxx > on Cię przekierowuje do 192.168.xx.xx > przeglądarka szuka w Twojej własnej sieci lokalnej mojego serwera bo sugeruje się przekierowaniem. a ma działać tak: łączysz się z 83.12.xxx > wyświetla Ci się zawartość serwera z mojej sieci. Nie wiem jak to ugryźć, coś z tabelami testowane jest iptables i inne linuxowe badziewia ale nie umiem dojść z nimi do kompromisu ;)
Napisano 20 Marzec 200817 l no to dla swojego serwera na routerze odblokowujesz te porty, z których korzysta Apache. Wtedy wpisując w przeglądarce swój zewnętrzny IP powinno od razu cię przekierować na serwer
Napisano 20 Marzec 200817 l W konfiguracji apacha sa opcje odnosnie firewalla. U mnie na suse wystarczy zaznaczyc dla jakich ip apache ma byc odblokowany i juz smiga. Wydaje mi sie ze przez iptables tez by to mozna rozwiazac ale dokladnie jak to nie wiem.
Napisano 20 Marzec 200817 l Autor hehe w teorii to wszystko tak powinno działać. Ale po skanowaniu portów wychodzi na to, że do serwera dociera informacja z requestem, tylko serwer nie potrafi wypuścić tych informacji poza sieć lokalną, mimo wszystkich odblokowanych portów cudów niewidów...
Napisano 20 Marzec 200817 l Hello, No wiec... "w teorii wlasnie tak to powinno dzialac" podsumowuje moja wiedze na ten temat ;) Jesli rzeczy dochodza do serwera z (zewnetrznego) adresu ip X, i serwer je odsyla na ten sam adres, to switch czy router powinien rozpoznawac ze X jest z sieci zewnetrznej i je tam przerzucac. Dlaczego tego nie robi, to ja juz nie wiem.. serwer je zle adresuje (do routera?)? A moze po prostu serwer nic nie odsyla (moze ma w httpd.conf przyblokowany ruch z zewnetrznych adresow IP?) Wszystko co do serwera dochodzi, a takze jego reakcje, powinienes moc zobaczyc w logach Apache. Moze to jakos pomoze: http://lifehacker.com/software/feature/special-how-to-access-a-home-server-behind-a-routerfirewall-127276.php bo wiecej bez samodzielnego pogmerania w konfiguracjach nie powiem :( _3Jane