Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Wybaczcie moje pytanie, ale chcialbym zapytac czy grafik 3d musi potrafic rysowac?

Dzieki za odpowiedz!

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 3,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

na pewno w niczym to nie zaszkodzi. dużo też zależy co chcesz konkretnie robić. umiejętność rysunku przydaje się w wielu sytuacjach ale nie jest to rzecz która jest jakoś "wymagana" w tej branży. jeśli jednak pytasz się czy warto się uczyć rysunku i inwestować w tą dziedzinę to tak. warto. przyda się do podmalówek, konceptów, szkiców etc.

Pozdrawiam

Napisano

Wystarczy porownać prace tych ktorzy umieją i tych nieumiejacych. Poza wyjatkami to niemalze reguła. Pinero np. malował akwarelkami :D Victor Horta, Da Vinci, Gaudi i o ile się nie myle Wright i Calatrava tez umieli. No...Ci starsi panowie 3d nie znali ale jestem pewny ze jesli przyszlo by im sie za to zabrać to ich prace byly by znacznie lepiej wyczute, skomponowane i mialy to coś:)

Napisano

Zazwyczaj większość rzeźbiarzy ma dobrze opanowany rysunek, a 3D ma sporo wspólnego z rzeźbą.

Napisano

Wg mnie wazne jest to co michal napisal.

Tu nie chodzi o rysowanie, raczej o umiejetnosc wyczucia kompozycji, obserwacje przedmiotow, faktury materialu itp itd. W wiekszosci mozna sie tego nauczyc poprzez rysunek, ale do 3d rownie dobrze przydadza sie umiejetosci nabyte poprzez fotografie.