Napisano 28 Marzec 200817 l Witam! Robie animacje dla pewnej firmy na targi. Ma byc wyswietlona na tv plazmie w Rosji :) Rozdzialke tej plazmy podali mi 1365x768. Animacje wyrenderowalem do sekwencji jpg bez kompresji , w rozdzielczosci 1365x768 i frame rate: 30. Calosc (2250 klatek) po sklejeniu w Virtual Dub zajmuje ponad 6 GB poniewaz jeszcze chce polaczyc to z dzwiekiem i kilkoma ujeciami w Premiere. Jednak jak ogladam u siebie na kompie ten fragment to animacja strasznie klatkuje, czy to moze byc wina duzej rozdzielczosci i braku kompresji (frame rate 30/s) ???
Napisano 28 Marzec 200817 l napisz jeszcze czy rżnięcie się animy jest regularne, czy nie może to być problem tylko i wyłącznie sprzętowy - mianowicie, że plik jest za duży i dysk nie nadąża, czy tam procek jest wąskim gardłem pamiętać też trzeba, żeby anima na każdym etapie była w tej samej ilości klatek na sekundę no i może to być wina dużej rozdzielczości i braku kompresji :-) jak masz czas, to zrób sobie w mniejszej rozdziałce i jakimś xvidem potraktuj np. wtedy sobie obadaj co i jak.
Napisano 28 Marzec 200817 l Autor No "rzniecie" jest regularne , to wyglada jakby frame rate wynosil jakies 10/s chociaz jest na 30/s. Wieczorem zastosuje kompresje divx pozostajac przy docelowej rozdzielczosci, zobacze czy pomoze
Napisano 29 Marzec 200817 l jestem ciekaw jak rozwiążesz tą sprawe, napisz jak poszło, o tym jak obrabiać cieżkie pliki jest tut andrzeja kramera http://www.videocopilot.net/tutorials.html z numerem 09. moze pomoże a podłączając sie to kwesti takie mam pytanie: na przykładzie rozwiązania kolegi Mruczka, czy nie można kompresji stosować do takich rozwiązań?
Napisano 29 Marzec 200817 l Ziommm.. 6GB/75sekund=80MB/s a Twój dysk może tak do ok. 65 MB/s. Nie rozumiem dlaczego nie chcesz skompresować pliku - są formaty kompresji stratnej i bezstratnej. Wyeksportuj sobie animację jako sekwencję png, Premiere łyknie to bez problemu, a zajmowało będzie pewnie 50 razy mniej :)
Napisano 31 Marzec 200817 l Autor Faktycznie konwersja do png pomogla i juz tak nie "characze" ale mam kolejny problem nie bede zakladac nowego watku: Wyrrenderowany filmik z maxa 1364x768 importuje do Premiere aby zmontowac , jednak pomimo ustawienia w premiere rozdzielczosci docelowej 1364x768 to powstaje mi taka rozdzielczosc, jednak animacje ktora wczesniej wstawilem jest na nim zwezona w poziomie. nie umiem sobie z tym poradzic . Czy to ma jakies powiazanie z Pixel aspect ratio???
Napisano 31 Marzec 200817 l Nie pamiętam dokładnie (nie mam pod ręką Premiere), ale Pixel Aspect Ratio powinieneś ustawić raczej na 1 o ile dobrze myślę. Poza tym zaimportowany footage możesz dopasować do rozdzielczości projektu (gdzieś w opcjach jest - zależnie od używanej wersji AP).
Napisano 15 Maj 200816 l Piksel aspect ratio ustawiasz w zaleznosci od przeznaczenia. Przyklad: na twoim monitorze o "square pixel" narysujesz kolo, a na plazmie o "PAR: 1,2" bedziesz juz miec splaszczona pionowo elipse. Co to za rozdzielczosc 1364x768 ? Kopniety, podwojony pal?