Skocz do zawartości

3ds max 9 Modelowanie, biodra bez splejnów ( pomoc +18)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Czarny Lisek
Napisano

Witam szanownych państwa, jestem teraz na etapie początkowym modelowania. Otóż pracuję nad biodrami kobiety i chciałbym żeby były jak najlepiej wymodelowane. Tak więc zamieszczę screena jezeli będzie to konieczne.

Chciałbym sie was doradzić, czy aby siatka jest dobrze poukładana w tych miejscach, które zaznaczę i czy to nie będzie miało znaczenia w późniejszym etapie jak ustawie światła. Nie modelowałem nigdy kobiety więc proszę o wyrozumiałość. Poza tym chciałbym jeszcze zapytać czy w Lovepoly chodzi o to żeby z jednej bryły wyextrudować jak najwięcej polygonów przy użyciu małej liczby vertexów.

Teraz trochę mniej ważne pytania aczkolwiek również istotne.

Pytanie pierwsze - czy by wytłoczyć ( extrude ) należy najpierw otworzyć dolny polygon i po zakończeniu operacji go zamknąć ?

następnie prosiłbym o skrót klawiszowy właśnie do tej funkcji ?

Jaką funkcja łączyć polygony ( prosiłbym o skrót klawiszowy )

jak na edge nakładać kolejne vertexy, które nie uciekną poza płaszczyznę siatki ?

Wiem że zadaje liczne pytania ale po prostu chciałbym poradzić sie was, czyli ludzi, którzy zajmuje się tym na co dzień.

Dziękuje za uwagę i proszę o szybką odpowiedź. Jeżeli jest ktoś zainteresowany

moją praca to proszę o informacje a umieszczę pierwsze screeny mojego autorstwa.

przy okazji nie pracuje w żadnej firmie i

korzystam z 3ds Max wersja 9 trial a materiały, które udostępniam nie mają na celu w żadem sposób działać wbrew zasadą korzystania z programu tylko mają na celu uzyskać jak najwięcej informacji, które pomogą mi w nauce programu i wspierać użytkowników o podobnych problemach.

Również chciałbym zaznaczyć że szukałem już materiałów dotyczących de fak to mojego problemu ale z braku wiedzy na temat rozmieszczenia poszczególnych tematów trudno było mi je znaleźć.

jeszcze raz dziękuje za uwagę i proszę o szybką odpowiedź.

• Odpowiedzi 17
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jak masz tego typu wątpliwości to screeny od razu pokazuj:)

"czy w Lovepoly chodzi o to żeby z jednej bryły wyextrudować jak najwięcej polygonów przy użyciu małej liczby vertexów."

Nie. W low poly chodzi o to by się zamknąć w określonym limicie trójkątów na model.

Im mniej vertexów tym lepiej, ale na vertexach nie oszczedzisz i tak, bo każdny trójkąt ma 3, chyba że są współdzielone przez 2 trójkąty:)

czy by wytłoczyć ( extrude ) należy najpierw otworzyć dolny polygon i po zakończeniu operacji go zamknąć ?

następnie prosiłbym o skrót klawiszowy właśnie do tej funkcji ?

Nie rozumiem jak otworzyć. W trybie editable poly->polygon zaznaczasz wybrane poly i alt+x bodajże (skróty klawiszowe możesz sobie skonfigurować)

Chyba że extrude na edgach. Wtedy zaznaczasz wybrane edge, (chyba o to Ci chodziło z otwarciem) i przesuwasz je z shiftem.

Jaką funkcja łączyć polygony ( prosiłbym o skrót klawiszowy )

Editable poly->vertex zaznaczasz np dwa wybrane i wciskasz weld (skrót ustaw sam bo nie ma)

jak na edge nakładać kolejne vertexy, które nie uciekną poza płaszczyznę siatki ?

CUT a nie create vertex

korzystam z 3ds Max wersja 9 trial a materiały, które udostępniam nie mają na celu w żadem sposób działać wbrew zasadą korzystania z programu tylko mają na celu uzyskać jak najwięcej informacji, które pomogą mi w nauce programu i wspierać użytkowników o podobnych problemach.

A podobieństwo osób występujących w wątku do osob wystepujących w świecie rzeczywistym jest zupełnie przypadkowe.

pozdro!

Gość Czarny Lisek
Napisano

Tak tak to ostatnie mi się podobał ;]. Wielkie dzięki, właśnie na takim poziomie odpowiedzi się spodziewałem po tym forum. No ale najważniejsze jest to że ktoś mnie kiedyś wprowadził w błąd i zacząłem sobie modelować na kwadraciakach. Nie jestem tym faktem zadowolony aczkolwiek płakał nie będę. To jednak oznacza ze screeny będę musiał odłożyć ale pojawią się one przy następnej okazji " czyli jak naprawie spalonego printaalbo jak wy najdę inny sposób na tę przypadłość mojej klawiatury"

Poza tym nie mam pojęcia dla czego zawróciłem Ci jeszcze z tymi skrótami skoro są w " Customazine User interface " heh wyleciało mi to całkiem z głowy. Właściwie na tym można by było zakończyć temat ale z uwagi o rozmaite problemy, które sie z każda chwilą na namnażają, zostawiłbym go na miejscu chyba że ktoś go zamknie.

oczywiście w narode reputacja, respekt i dziękówa ( co i tak jest za pewne nie wielką formą płatności ) ale mam nadzieje ze kiedyś Ci się do czegoś przydam ;)

Strzała a screena i tak tu wkleję ;)

Napisano

O wiele latwiej bedzie ci pomoc jak:

- zamiescisz jakies screeny

- zmiejszysz ten potok slow, przedzieranie sie przez twoje wypowiedzi w poszukiwaniu o co ci tak naprawde chodzi jest dosc ciezkie.

Napisano

To dobrze, że zacząłeś modelować na kwadracikach. Bo łatwiej zachować poprawność siatki, średnio sobie wyobrażam modelowanie na samych trójkątach!

Napisałem o trójkątach bo polycount jest liczony w trójkątach, quad to dwa trójkąty.

Dopiero jak optymalizujesz siatkę pod podel lowpoly do gry to można użyć trójkątów.

Ale wszelkie subdivision to jak najbardziej na quadach!

Gość Czarny Lisek
Napisano

Więc skończę tę siatkę i najlepiej ją wam pokażę ale nadal mam problem ze scrollookiem, Nie wiem pewnie to przez jakieś ustawienia albo modyfikacje w programie, zajmę się tym.

Tak Mirach, postaram sie bardziej precyzyjnie i logicznie układać pytania żeby inni nie musieli tak szukać w moich postach ;)

W miarę możliwości postaram się jak najszybciej zamieścić pierwsze ujęcia ;]

Pozdro wszystkim ;)

Napisano

Wrzucaj wrzucaj

Jak zobaczymy to powiemy no co zwrócić uwagę.

A levus miał na myśli łączenie verteksów, a nie polygonów. Do polygonów użyj Bridge`a.

Gość Czarny Lisek
Napisano

Wszystko świetnie ale mam chyba spalony klawisz paint i nie wiem jak temu zaradzić. Musiałbym go chyba z renderować razem z siatką o ile to możliwe. Acha czy przy modelowaniu mam co chwilkę sprawdzać jak się zachowuje bryła w render, czy modelować ile wlezie z głową i potem tylko w ZBrush nadać jej wygląd taki jaki powinna posiadać ?

Gość Czarny Lisek
Napisano

Zapraszam po raz kolejny, tym razem bioderka pokaże nieco w kawałeczkach ale to jest jak najbardziej efekt pożądany. Posta ma być zwinna, niczym gwiazda jazdy figurowej na lodzie a przy tym ma być hmmm, może szczuplejsza niż zwykle XD

No dobra sami oceńcie. Podkreślam ze musiałem wszystko zacząć od nowa. Nie ma tego zbyt wiele a góra jest jeszcze nie dokończona ale myślę że to jest coś warte.

Pozdrawiam.

biodra1597.png

bioderka2675.png

bioderka_3435.png

Gość Czarny Lisek
Napisano

Na razie robiłem wszystko na oko ale widzę ze na trzecim obrazku, co jest chyba oczywiste. Tył jest troszeczkę za szeroki i przez to widoczne są te dwa odstające Vertexy. Poza tym z przodu ułożenie brzucha jest też deczko za szerokie. Nie jest to to o czym marzyłem ale wiem już chyba jak mam to poprawić. Tak przód jest nie taki jaki ma być bo widzę że czegoś tu brakuje. Chyba chodzi o rysy prawda ?

Napisano

Chodzi o to, ze jak narazie to trzeba sie bardzo wysilac zeby zobaczyc w tym ksztalcie kobiete :) Polecam wrzucic sobie w tle viewportu jakies zdiecie, zeby zalapac podstawowe ksztalty.

Gość Czarny Lisek
Napisano

Ok, dzięki :) Postaram się to jakoś wykorzystać. Tylko co dalej robić. To znaczy, kiedy skończę to poprawiać to czy mam wytłoczyć nogi i resztę czy stworzyć wszystko po kolei ?

Ona nie będzie naga więc kluczowe problemy mam z głowy ale chce zeby najwazniejsze części ciała były jak najbardziej widoczne.

Napisano

ojejku - fatalnie to na razie wygląda - masz maluśko geometrii a chcesz na siłę ulepić z tego pośladki. jeśli modelujesz w taki sposób (czyli z boxa) to nie zaczynaj od jakiegoś biodra czy kolana czy kłykcia tylko zacznij od ogólnej bryły a potem stopniowo dodawaj szczegół, ale po równo, to znaczy nie rób max detalu na tyłku a reszta odłogiem tylko stopniowo. Tak czy owak, to co masz w tej chwili nijak do d... niepodobne.

edit: No a wrzucania imageplaneów to nie polecam. bardzo.

Gość Czarny Lisek
Napisano

Jest w tym racja. hmm chciałem tez zaoszczędzić trochę polygonów ale widzę ze to się nie opłaci. Teraz już inaczej to wygląda. Poprawiłem to i owo. Co do tych " imageplaneów " to zamienię je jak tylko doszlifuje bryłę. Dzięki za słowa otuchy ;] Mam nadzieje ze coś z tego będzie a na razie zabieram się do pracy. Jak wykończę to postaram sie pokazać już coś lepszego.

Pozdrawiam ;] jeszcze tylko jedno takie pytanie. Wytłaczać czy robić osobno resztę ?

Napisano
edit: No a wrzucania imageplaneów to nie polecam. bardzo.

moge zapytac czemu? Znaczy jasne jest ze nie warto robic wszystkiego wg obrazkow z tla, ale do zalapania odpowiednich proporcji i ksztaltu sa wg mnie bardzo dobre.

Napisano

psują oko - rozleniwiają - lepiej jest łapać proporcje patrząc na refkę na papierze (albo jeszcze lepiej na żywo :) ale wkładanie imageplaneów zwłaszcza jeśli się uczysz to niedobra droga.

Napisano

Hm, to ze rozleniwiaja to racja. Sam po sobie zauwazam ze bez imageplanow w tle ciezko mi teraz cos zrobic. Z drugiej strony, jak zaczynasz modelowanie to bardzo pomagaja zeby twoj model wygladal jako-tako.

No, dosc offtopa, bo to taka kwestia o ktorej mozna dlugo gadac :)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności