Napisano 6 Kwiecień 200816 l Jak w pytanie, mam scenę i mam też "morze", ale jak wiemy na wodzie nie ma cieni, przynajmniej nie są super ostre, więc jak mogę złagodzić owe cienie? PS Morze to plane, 1x1 ;]
Napisano 6 Kwiecień 200816 l na wodzie nie widac intensywnych cieni, bo odbija sie w niej jasne niebo.
Napisano 6 Kwiecień 200816 l Autor Tylko, że tu nie stosuje raytrace'u. Czy jest jakiś sposób na wyłączenie widoczności cieni na powierzchni czy wybranym modelu?
Napisano 6 Kwiecień 200816 l Jak to na wodzie nie ma cieni? :) Cień to brak światła i jeżeli dobrze będzie zrobiony shader wody (czy tam szkła) to nie ma potrzeby bawić się w wyłączanie cieni, wyrzucanie z widoczności itd. A ostrość cienia nie zależy od powierzchni na której się pojawia tylko od wlaściwości światła o obiektu który cień "rzuca".
Napisano 7 Kwiecień 200816 l jak uzywasz swiatlem mr to mozesz zwiekszac parametr area dzieki czemu bardziej rozmacywac cienie. Cienie zaleza od rozmiaru swiatla i jego odleglosci.
Napisano 8 Kwiecień 200816 l Autor jak uzywasz swiatlem mr to mozesz zwiekszac parametr area dzieki czemu bardziej rozmacywac cienie. Cienie zaleza od rozmiaru swiatla i jego odleglosci. I im dalej cień od obiwktu, który go rzuca tym bardziej staje się rozmyty, to wiem :P Jak to na wodzie nie ma cieni? :) Cień to brak światła i jeżeli dobrze będzie zrobiony shader wody (czy tam szkła) to nie ma potrzeby bawić się w wyłączanie cieni, wyrzucanie z widoczności itd. Zawsze dręczą mnie te shader'y, czym one dokładnie są? Wiem tylko czym jest "Glar" a reszta to zielono stoi ^^ A ostrość cienia nie zależy od powierzchni na której się pojawia tylko od wlaściwości światła o obiektu który cień "rzuca". wylacz recive shadows Coś więcej, gdzie to ;] A poza tym, by już nie spamić nowym tematem, a Tyczy się w pewnym sensie do tego postu, to jak zrobić taką "mgiełke" która by zakrywała obiekty w odpowiedniej odległości. Robiłem to shophre'ami, ale efekt nie był za ładny :/ Takie paski było widać, a poza tym rendering strasznie się wydłużał...