Napisano 12 Kwiecień 200816 l chcę kupić nową jednostę centralną, procek Q9450 a im dalej tym bardziej nie wiem co będzie najlepsze :) mam na to max 2900 zł ale jak coś zostanie to nie będe płakał :) na teraz wybrałem taką konfiguracje ale nie wiem jak to będzie ze sobą działało, bo niebardzo się na tym znam, jak coś nie teges to pisać :) ----------------------------------- obudowa : wentylator owiewający dyski i otwór na obudowaie do niego, opcjonalnie wyświetlacz z temperaturą procka, dysku itd. ale może być i bez :) Najlepiej mocowanie bez śrubek, saneczki na dyski itd bez szkalnej ściany, światełek i innych cudaków :) i żeby chłodzenie się zmieściło klik klik2 200zł ------------------------------ RAM 4GB PATRIOT DDR2 LLK DUAL 2x2GB 800MHz CL4 klik 262 zł ------------------------- procek Q9450 1100 zł ----------------------- ciche chłodzenie na proc chcę podkęcić proca więc coś wydajnego chyba jeszce do tego pasta termoprzewodząca bo raczej nie ma jej w zestawie/ na chłodzeniu THERMALRIGHT Ultra-120 eXtreme 200 zł -------------------------- zasilacz nie jestem pewien jaki, 550 wystarczy? CORSAIR 550W CMPSU-550VXEU 240 ---------------------- płyta główna z min 4xSATA; 3 PCI; 1xPCI Experss 16; 1xATA; i tutaj najmniej się orientuję, pojęcia nie mam co wybrać żaby było stabilnie i łatwo się kręciło DDR3 nie kupię więc bez tego może takie? klik1 klik2 ok 300 zł ------------------ skaner nie potrzebuję jakeigoś profesjonalnego kombajnu więc chyba taki wystarczy, właściwie też się na tym nie znam ale nieźle wygląda :D Canon Lide 500F 215 -------------------- razem ok 2515 + przesyłka 100 zł chce na tym postawić Viste 64
Napisano 12 Kwiecień 200816 l Nie napisałeś do czego ma to służyć... grania? pracy? jedego i drugiego? jezeli praca to grafika 2 czy 3 d? więc? :) edit... widze ze podajesz link do rigów w mayi więcc zgaduję ze chodzi o 3 d. pomysl o powiekszeniu pamieci do 8GB. a z płyt pod 9450 wydaje mi sie ze dobrym wyborem jest asus . nie piszesz o grafice ale nawet bez tej informacji sugeruję ci abys zainwestowal w troche mocniejszy zasilacz. 550 W to po prostu mało... pozdrawiam waldek
Napisano 12 Kwiecień 200816 l Autor ma służyć głównie do 3D, renderingi itd :) grafa ze starego kompa GeForce 8600 GT i do tego dyski twarde 400+500GB co do zasilacza to zrobiłem szybki previuw :) tutaj klik wyszło około 400W więc teoretycznie 550W powinno wystarczyć ewentualnie 600W OCZ? OCZ StealthXStream SLI 600W jak ramu będzie brakowało to dokupię kolejne 4GB na razie zobacze czy 4 wystarczą bo 2 nie wystarczają :) i jaką płytkę asusa być polecał?
Napisano 12 Kwiecień 200816 l zachodzi duże prawdopodobieństwo że obudowa ci się nie domknie z takim coolerem
Napisano 12 Kwiecień 200816 l przez moje ręce przeszedł ( używa go mój syn) asus maximus , ale jest dosc drogi. może p5e? albo teraz mi przyszło do głowy foxconn Mars? bardzo dobry do overclockingu i stabilny. to masz zgrupowane opinie wielu użytkowników tych płyt: http://forum.purepc.pl/forum/Socket-423-478-775-479/72/ co do zasilacza to naporawdę nie ma co oszczedzac i polecam ci chieftecki 650 W. są w miare tanie i całkiem dobre. pozdrawiam waldek
Napisano 12 Kwiecień 200816 l po co mu az 650w ? ta 550 z zapasem na ten konfig , bo on 400w to nie bedzie ciagnal nawet... plyta ok , do oc wystarczy podstawowego jak cos wiecej to dfi dk p t2rs np. sporo dobrych plytek na p35 teraz ten cooler tak duzy nie jest , wchodzi do sharkoon rebel 9 , sunebeam ktore mam i jest ok do chiefa wejdzie ps jakby cos mam ten coolerek + Fander do sprzedania , jesli chetny pisz na pw
Napisano 12 Kwiecień 200816 l Autor wookie do podstawowego OC tzn ile 200-500mhz czy jak :) chciałbym wyciągnąć 3,5 da rade na tej płytce? jeśli nie to jaką brać i jeszcze żeby OC nie było jakoś specjalnie skomplikowane, np. wchodzę do biosu a tam dwa parametry częstotliwość procka, ustawiam na 3,5 i niżej checkbox zaznaczam stabilnie i już :D a ten ram dobry? mogę już kupować :) chyba wywale skaner i kupie od razu 8 GB
Napisano 12 Kwiecień 200816 l ja bym postawil na dfi i tak zrobilem , bede q6600 meczyl po weekendzie jak wc sie zjedzie i proc , ale tam sporo opcji ustawien , chociaz mysle ze byc sobie poradzil , plytka dfi dk p35 t2 badz t2rs , asus p5k dobra plytka rozne wersje