diabloszn Napisano 12 Kwiecień 2008 Share Napisano 12 Kwiecień 2008 Mam problem w grafice 3d bawie sie 3dni znam sie na 2d i stornach ale pryszedl czas na cos trudniejszego zrobilem pare prac w 3d ale z tutow chce sie zabrac za modelowanie ale nie wiem jak "dodac" obrazek zeby nakladac na niego te kwadraty... chcialbym po kolei np File>Open>i cos tam... Z gory dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SugarSkin Napisano 12 Kwiecień 2008 Share Napisano 12 Kwiecień 2008 Zaznacz najpierw odpowiedni viewport może być front left w zależności od tego jaka jest fotka. Następnie views---?viewport background. Potem kliknij w files i wskaż obrazek który ma być tłem. Dobrze jest też w aspect ratio kliknąć match bitmap, a następnie obok lock zoom/pan, dzięki czemu będziesz mógł też powiększać obrazek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diabloszn Napisano 12 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2008 i moge to edytowac normalnie?? odrazu mowie ze to nie ma byc tlo to ma byc rysunek z ktorego zrobie np postac... a i jak to aspect zrobic?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SugarSkin Napisano 12 Kwiecień 2008 Share Napisano 12 Kwiecień 2008 Aha ja myślałem, ze chcesz mieć zdjęcia w viewportach rzutów np. twarzy z boku i z przodu a potem robić np boxmodelling:) Wtedy ja zawsze ustawiam sobie dane obrazki jako tła w oknach, ale nie w perspektywie dzięki czemu nie ma obrazów które służyły za wzór na renderach. Nie bardzo ci umiem pomóc jeśli to nie o to chodzi to nie wiem o co:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 12 Kwiecień 2008 Share Napisano 12 Kwiecień 2008 zapoznać sie z regulaminem nazewnictwa wątków, oraz przeczyścić klawiature bo błedy robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diabloszn Napisano 13 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2008 moze prosciej dam link do tuta i poprostu powiedzie jak dac ta fotke... link http://www.max3d.pl/tut.php?id=206 chodzi mi o to jak dac te 3 obrazki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 13 Kwiecień 2008 Share Napisano 13 Kwiecień 2008 Właśnie tak, jak SugarSkin pisał. Dodatkowo, jest to chyba w FAQ wyjaśnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diabloszn Napisano 13 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2008 Dobrze jest też w aspect ratio kliknąć match bitmap. ok ale jak to zrobic zeby przyblizyc sie do tego tla... bo tak to mi tylko te kwadraty przybliza i nie wyglada zbyt estetycznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_m Napisano 13 Kwiecień 2008 Share Napisano 13 Kwiecień 2008 Tutaj masz: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=3232 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 13 Kwiecień 2008 Share Napisano 13 Kwiecień 2008 stwórz plane'a, na niego wrzuć swój blueprint -> uvw map -> bitmap fit i wskazujesz plik z teksturą, potem zeskaluj teksturę do szerokości plane'a (wyłącz tilling dzięki czemu będziesz mieć jeden blueprint a nie np 5.) tak samo tworzysz kolejny plane co razem daje widok z przodu i z boku do którego możesz się przybliżać ile zechcesz. jeśli nie rozumiesz któregoś z tych pojęć odwołuję do pomocy programu: F1 jeśli po nałożeniu Twoja tekstura wygląda niewyraźnie to poza rutinoscorbinem możesz też wejść wdział FAQ i przeczytać tam o tym problemie. jeśli nie poprawisz nazwy wątku na zgodny z regulaminem, wątek zostanie usunięty. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diabloszn Napisano 14 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2008 dzieki juz jakos sobie poradze a i na jaka nazwe zmienic??:d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi