ptaszek Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 ciezko wytlumaczyc o co mi chodzi wiec wymysle taki o to przyklad: :] (zadanie na wyobraznie) mamy plejna (3 pola na 3 pola) ktory jest powiedzmy plaska ziemia :] i chce zrobic na srodku (wykorzystujac srodkowego polygona) zjazd do podziemnego garazu.. zatem daje na srodkowym poly extrude i nie transformuje go, zeby pozniej nie dopasowywac krawedzi stykajacej sie z nawierzchnia. zamierzam przeciwleglego edge'a opuscic w dol. jak teraz zaznaczyc (lub przelaczac pomiedzy edge'ami) konkretnego edga (sa w tym samym miejscu)? da sie tak w ogole? i skad mam wiedziec ktorego zaznaczylem bez przesuniecia go? i kolejne pytanie.. czy nie jest bledem zostawienie 2 edge'ow w jednym miejscu? (krawedz zjazdu do garazu) ale innego wyjscia nie widze jesli nie chce miec trojkatow. wiem ze mega namotalem ale juz czas sie polozyc :) wierze ze znow otrzymam konkretna odpowiedz :) i z gory dzieki
ptaszek Napisano 14 Kwiecień 2008 Autor Napisano 14 Kwiecień 2008 i pytanie jeszcze jedno :) czy jak mam jakis prostokat ale ustawiony pod jakims katem.. i przetne go w poprzek to czy moge przesunac edge'a, badz vertexy z takim snapem, zeby przesunely sie idealnie wzdluz istniejacych krawedzi ? cos jak split edge ring ale juz istniejacym edgem ;) heh :P
piotrek Napisano 15 Kwiecień 2008 Napisano 15 Kwiecień 2008 Kliknij tego edgea i przesuń - będziesz widział, czy dobrze trafiłeś ;) Tak czy inaczej - nie jest do dobry sposób na wymodelowanie tego - nie należy zostawiać kilku krawędzi w jednym miejscu. Można przesuwać wierzchołki w układzie wpółrzędnym zadanym przez normalną face'a. W opcjach narzędzia move przy wyborze układu wybierz normal lub coś takiego.
streaker Napisano 15 Kwiecień 2008 Napisano 15 Kwiecień 2008 do tego pierwszego masz Hinge from Edge (w polygonach)
Rekomendowane odpowiedzi