Skocz do zawartości

Hair and fur - włosy wchodzą w ciało

Levus

Rekomendowane odpowiedzi

Yo!

Mam poważny problem.

Używam modyfikatora hair and fur w maxie 2008.

I problem polega na tym, że przy ruchu postaci włosy wchodzą w ciało.

Włączona jest dynamika typu live, gdy renderuję statyczną klatkę jak włosy się ustoją, to jest ok, ale gdy jest ruch klatka po klatce włosy nie kolidują z obiektem z którego wyrastają.

Kolizje polygon, włączony growth object.

Wie ktoś o co biega?

pozdrawiam!

config haira:

0801e100ccac826a.jpg

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

To może inaczej ... sorry, że post pod postem no ale czasem konieczne jest wzniesienie tematu na pierwsze pozycje by ktoś to przeczytał ;P

Od wczoreaj zamuje się włosami w maxie

Hair and fur - plugin wydaje mi się sympatyczny jadnak za cholerę nie umiem nad nim zapanować ... dla pojedynczej klatki umiem zrobić ale przy animacji PADAM ... czy Wy używanie tego pluginu do animacji? Jak tak to jak to robicie? Bo skoro robicie to chyba jakoś unikacie problemu kolizji ... w ustawieniach pluginu jest coś jak Collisions ... na mój prosty rozum to tam się wsadza obiekty z którymi włosy mogą mieć kolizje czyli się nie przenikają ... więc zduplikowałem model głowy ... wyrąbałem wszystkie polygony z wyjątkiem tych z których powinny wyrastać włosy ... tą "wasrtwę" głowy zlinkowałem do głowy i na niej postawiłem włosy dzięki czemu mogłem głowę dodać do kolizji ... no niby było ok ... lepiej niż było ... ale czy to nie jest obchodzenie problemu wielkim łuuuuuuuuuuuuuuuukiem? ... no no ... jak Wy to robicie ... pochwalcie się =] ... ploooooooooooooooooooosie :)

chce zrobić włosy babce "spływające" po piersiach i reagujace na wiaterek ;P ... są więc długie ... dla tego nie napisałem, że po zastosowaniu mojej metody jest super ... poszukałem sobie tutków o pluginie i jedyne co z nich wynika to:

1. postaw sobie "zaawansowany" obiekt spreche

2. "postrzel" go pluginem

3. w jego ustawieniach zaznacz polygony z których mają wyrastać włosy

4. uczesz włosy (stylize hair czy jakoś tak)

NIc na temat animowania włosów tym pluginem nie mogę znaleść ...

Nie wiem czy widziałem mój pierwszy rig Masterze Kiełbasterze (dziwnie to brzmi ;P) ...

http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=50028

Walcze obecnie z jej kapturem ale też chce by spod niego "wypływały jej włosy" ... tak więc włosy muszą mieć kolizje z caiełm jak i ubraniem ... ustawiając jej włosy bezpośrednio na głowie (bez wycinku) wychodzi mi z niej owłosiona małpa bo włosy przenikają przez jej głowę i wychodzą przez ciało ... równie dobrze mógłbym ustawić plugin na całym jej ciele - nie wiele by się zmieniło ... :/

a ja pamiętam Bitwe 3D o tematyce anioła ... i pamiętam Twoją prace Majster :) ... czym tam włosy zrobiłeś tej biednej anielicy w markecie? Huh? =]

Serdecznie pozdraiwam

wlosy to bardzo bardzo ciezki temat ;) nikt raczej nie zdradzi takich rzeczy, ale wydaje mi sie ze lepiej unikac symulacji w maxie 9-2008 ;) polecam kupic 2009 podobno hair jest bardzo poprawiony :)

ojoj... ale ja nie chce by ktoś mi tu pisał instrukcje obługi ... a jedynie mi pokazał marchewkę ;P ... a na razie nie mam kasy na maxiorka 2009 ... no ale ludzie jakoś to chyba robią ... grrrrrrrrrr =] ... muszę się tego nauczyć ... a skoro mój wymyślony pomysł na wycianie skóry głowy jest dobry czyli praktykowany to nie jest ze mną źle i chyba dobrze kombinuje ... rany ... jak mi się uda to nakręce videtutoriala :D ...

... mam dziś jakiś dziwny nastrojek ... KTOKOLWIEK COŚ WIE ... pisać ;P